Volledig scherm
Circus Caroly © Annina Romita

'Circus Caroly Goor is een grote familie'

GOOR - "Dames en heren, jongens en meisjes. Welkom in het circus!” Een luide stem schalt door de zaal van de Mossendam. De sporthal in Goor is dit weekend omgetoverd tot een echte circuspiste. Het acrobatische gezelschap van Caroly brengt twee keer Around the World op de planken. Een nieuwe show, die de bezoeker meeneemt over de hele wereld.

„Bij de première op zaterdagavond hebben we zo’n 170 bezoekers gehad”, vertelt voorzitter Marcel Vaneker. „Zondag was het nog iets drukker, dus twee keer volle bak.” Het jeugdcircus werd zestien jaar geleden opgericht en komt ieder jaar met een nieuwe show, waarmee het in de hele regio optreedt. Hoofdtrainsters Carla du Plessis en Lizy ter Haar beginnen na de vorige voorstelling eigenlijk al direct met de nieuwe show. „We luisteren veel naar de ideeën van kinderen”, zegt Du Plessis. „Die hebben heel veel fantasie. Aan de hand daarvan bepalen we het nieuwe thema.”


In de piste begint de reis om de wereld in Nederland. Een artiest fietst het podium op en al gauw zitten er maar liefst zes mensen op dezelfde fiets. Via Egypte, waarbij de artiesten een menselijke piramide maken, gaat het naar Japan, Frankrijk en Toverland. De bezoekers worden getrakteerd op een twee uur durende show, waarbij de acrobatische taferelen regelmatig leiden tot een luid applaus.


Het jeugdcircus telt momenteel zo’n 45 leden en groeit ieder jaar. Voorzitter Marcel Vaneker bespeurt zelfs een groei in het ledenaantal. „Daar zijn we heel blij mee. Ze komen niet alleen uit Goor maar ook uit de omringende plaatsen en zelfs uit Almelo. Het jongste lid is 4, het oudste 17. En het verloop is klein. Wanneer je te oud bent om op het podium te staan, kun je helpen achter de schermen.”


De hechtheid van de club is volgens hem te danken aan de trainsters en aan het feit dat er bij Caroly voor iedereen plek is. „Ongeacht wat je kunt”, zegt Lizy ter Haar. „Voor iedereen is er een rol te vinden. Het circus is een sport. Gymnastiek, maar dan een stapje verder. En één grote familie.”

Hengelo e.o.