Volledig scherm
Het bruidspaar met heldin Gertrude. © Facebook Sara Chmoun

Deldense heldin (80) redt bruiloft en wordt in het zonnetje gezet

DELDEN - Een grote bos bloemen, een doos chocolade en drie dikke zoenen: op Tweede Pinksterdag zagen Sara Chmoun en Willemjan de Jong hun ‘heldin’ Gertrude Maatman voor het eerst sinds de huwelijksdag op 11 mei 2019. De Deldense was er persoonlijk voor verantwoordelijk dat de huwelijksvoltrekking op die dag in Glanerbrug kon plaatsvinden.

Gertrude Maatman kan zich nog heel goed herinneren hoe ze Sara voor het eerste ontmoette. “Ik reed terug vanuit Nijverdal naar huis toen ik op de afslag Delden een grote limousine aan de kant zag staan. Daarnaast stond een vrouw in een trouwjurk met een bosje bloemen.” De Deldense bedacht zich geen moment en zette haar auto aan de kant. “Ik vroeg wat er aan de hand was en of ik kon helpen.” De bruid vertelde beteuterd dat de auto op weg naar haar eigen bruiloft de geest had gegeven. “Stap maar in, zei ik toen, zonder dat ik wist waar ze heen moesten.”

Kerk

De bestemming bleek de kerk in Glanerbrug te zijn. “Onderweg hebben we eigenlijk niet veel gesproken omdat er duidelijk haast bij was.” Bij de kerk aangekomen werd Maatman uitvoerig bedankt door de bruid en haar vader en kreeg ze het bruidsboeket dat op de limousine zat. “Dat heeft nog weken bij mij op de tafel gestaan.”

Oproep

De Deldense dacht in de tijd daarna geregeld terug aan die dag maar was er zeker van dat ze de mensen nooit meer zou treffen. “Een oproep op Facebook van Sara Chmoun op zondag zorgde ervoor dat die voorspelling niet uitkwam. Onder de kop ‘heldin gezocht’ deed de inwoonster van Den Haag haar verhaal uit de doeken. “Toen de trouwauto (ergens bij Hengelo) met pech langs de weg kwam te staan, zag ik alles even in het water vallen. In no time stond deze mevrouw stil voor ons en bood ze aan om ons naar de kerk in Glanerbrug te vervoeren. We willen haar graag persoonlijk bedanken maar in alle haast hebben we haar gegevens niet gevraagd.”

Voldoende

Het bericht werd bijna 5000 keer gedeeld en een ware zoektocht kwam op gang. Via haar buren hoorde Maatman uiteindelijk dat ze werd gezocht door het bruidspaar. “Dat vond ik geweldig natuurlijk. Voor mij was het eigenlijk een kleine moeite om de bruid naar haar bestemming te brengen. Dat ik haar daar zo gelukkig mee maakte was voor mij al voldoende.”

Huwelijksreis

Daar dacht het bruidspaar duidelijk anders over. “We hebben de afgelopen weken vaak aan de situatie teruggedacht”, vertellen Sara Chmoun en Willemjan de Jong. “Tijdens onze huwelijksreis besloten we dat we haar zouden zoeken bij thuiskomst.” Dat het zo snel zou gaan hadden ze echter niet verwacht. “We hadden erop gerekend dat het wel een paar weken zou duren voordat we haar gevonden hadden. Toen we de volgende dag haar gegevens al hadden hebben we gezegd ‘we gaan er direct naar toe’.”

Onder het genot van een kopje thee worden alle ins en outs van het verhaal besproken en wordt er volop gelachen. “De huwelijksvoltrekking heeft dan wel zo’n driekwartier vertraging opgelopen, maar uiteindelijk is alles goed gekomen. En wij hebben er een mooi verhaal aan overgehouden.”

Volledig scherm
Wie heeft op 11 mei een bruid in nood in de omgeving van Hengelo uit de brand geholpen? Dat is de vraag die de uit Den Haag afkomstige Sara Chmoun zondag stelt op Facebook. Ze strandde vorige maand op weg naar Glanerbrug voor haar eigen bruiloft, toen ‘een heldin uit de omgeving van Delden’ aanbood haar vanaf Hengelo naar de kerk te brengen met haar eigen auto. © Privéfoto

Hengelo e.o.