Volledig scherm
© Frans Nikkels

Diabetespatiënt Robin uit Goor: 'Dit apparaat geeft mij m'n vrijheid terug'

GOOR - "Ja hier, dit is het dus." Robin Koops wijst naar een vierkant kastje op tafel. Niet groter dan een pakje sigaretten: de kunstmatige alvleesklier.

In het apparaatje zitten twee reservoirs: een voor insuline en een voor glucagon. Dat zijn de twee hormonen die het bloedsuikerniveau van de diabetespatiënt in balans houden. Elk reservoir is met een dun slangetje verbonden met kleine infusiesets die de gebruiker op zijn buik plakt samen met twee losse sensoren.

Bloedwaarden
"Deze voelers meten de bloedwaarden in het lichaam. Ze transporteren, doseren en injecteren zelf de juiste hoeveelheid hormoonstoffen in het lichaam. Insuline als de glucose omlaag moet of glucagon voor omhoog. Het voorkomt hypers en hypo's", legt Koops uit. Voor hem persoonlijk een uitkomst, want zijn lichaam kan het niet zelf regelen. "Deze ziekte beheerst mijn leven, bijna 24 uur per dag ben ik ermee bezig. Moet ik eten? Wat moet ik eten? Hoeveel koolhydraten zitten in dit hapje?" De kunstmatige alvleesklier verlost hem van die vragen. Het apparaat kost tussen de 2.000 en 5.000 euro. Net zoveel als de insulinepomp. Groot voordeel van de bionic pancreas ten opzichte van de insulinepomp is volgens Koops dat de eerste zelf de bloedwaarden meet en regelt. Het vormt een gesloten systeem met het eigen lichaam. Het is zelflerend. Dat wil zeggen, het stelt zich op de gebruiker in. Insulinegevoeligheid verschilt per persoon. Dat 'snapt' dit hulpmiddel.

"Dit moet bereikbaar worden voor alle diabetespatiënten", zegt Koops. Hij gebruikte het kastje zelf langere tijd en heeft het gevoel van vrijheid ervaren. "Alsof ik vakantie had. Na twee weken verdwenen mijn oogklachten en vermoeidheid. Ik voelde me veel fitter. En het belangrijkste: Ik was niet meer continu bezig met mijn ziekte."

Certificering
Nu de certificering een feit is, lijkt de doorbraak nabij. Koops: "We mogen het apparaat nu produceren. En als medisch hulpmiddel in de Europese Unie introduceren. Wel wacht nog een laatste klinisch onderzoek met testpersonen door de ziekenhuizen Rijnstate in Arnhem en AMC in Amsterdam. Zoals het nu gaat, starten we in de tweede helft van 2017 met onze productielijn". Binnenkort beginnen gesprekken over vergoeding van de kunstmatige alvleesklier met overheid en verzekeraars.

Hengelo e.o.