Volledig scherm
Inwoners moeten op een aangename wijze kunnen blijven wonen in Diepenheim. Daarover spraken 12 zorgorganisaties en wethouder Pieter van Zwanenburg (rechts). © Heidi Mensink

Diepenheim wil 24 uurszorglocatie voor eigen inwoners

DIEPENHEIM - De Seniorenvereniging Diepenheim onderzoekt of het mogelijk is om 24-uurs zorglocatie op te zetten in het Stedeke. Daarmee wil de vereniging voorkomen dat inwoners de laatste jaren van hun leven moeten doorbrengen op plaatsen waar ze geen sociale contacten hebben.

Eenzaamheid

Theo Tiehuis van de seniorenvereniging heeft tal van voorbeelden van inwoners die het liefst in Diepenheim blijven wonen, maar een zorgbehoefte hebben die niet in het stadje geboden wordt. „Deze mensen gaan dan naar Goor, Delden, Hengelo of zelfs Deventer. Dit werkt eenzaamheid natuurlijk enorm in de hand. Mensen komen op hun oude dag terecht in een totaal nieuwe omgeving zonder sociale contacten. Wij vinden het belangrijk dat inwoners op een aangename wijze in Diepenheim kunnen blijven wonen.”

Uitgebreid

Het stadje heeft wel een woonzorgcomplex  (wozoco) maar daar wordt alleen overdag zorg geboden door bijvoorbeeld Buurtzorg en Carintreggeland. Tiehuis: „In het onderzoek kijken we bijvoorbeeld of dat uitgebreid kan worden op die plek. De vraag is wel of dat zin heeft. De situatie is namelijk zo dat de ongeveer twintig woningen nu al niet genoeg zijn.” 

Uit een woonzorganalyse van 2018 blijkt verder dat de vraag in de toekomst alleen maar verder toeneemt. „De verwachting is dat er in 2030 tussen de 20 tot 25 inwoners zijn met een zware zorgbehoefte, en een grotere groep die behoefte heeft aan geclusterd wonen. Een nieuw complex zou in onze ogen dan ook de beste oplossing zijn.”

Waardering

Om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn, werd deze week een bijeenkomst gehouden in Diepenheim. Organisaties als Carintreggeland, Buurtzorg, Stadsraad Diepenheim, Viverion en Salut Welzijn waren hierbij aanwezig. Ook wethouder Pieter van Zwanenburg kwam langs om zijn waardering uit te spreken over het initiatief. Daarbij onderstreepte hij wel dat de planvorming realistisch moet zijn. Theo Tiehuis hoopt daar snel een antwoord op te krijgen, positief of negatief. „Alle aanwezige organisaties onderstreepten het belang van een dergelijke zorglocatie. Maar het kan ook zijn dat uit het onderzoek komt dat het niet te realiseren is.”

Het haalbaarheidsonderzoek moet begin 2020 gereed zijn. In het document wordt een gezamenlijke visie, een programma van eisen en een financiële doorberekening opgenomen.

Hengelo e.o.