Volledig scherm
Jarik Bijlsma.

Diepenheimse tandarts Jarik Bijlsma rent voor kansarme kinderen

GOOR/DIEPENHEIM - ‘Ik ben niet zo’n hardloper. En ik vrees dat ik er ook nooit een zal worden. Maar dit vind ik zo belangrijk, dat ik mezelf er graag voor afbeul. Ook om te laten zien dat ik bereid ben om te strijden tegen onrecht in de wereld.”


Jarik Bijlsma, woonachtig in Goor en tandarts in Diepenheim, is vastbesloten. Hij gaat ’m helemaal uitlopen, die ‘muskathlon’. Alle 42 kilometers. In de hete Ecuadoriaanse zon. Met die prestatie hoopt hij 10.000 euro bij elkaar te krijgen, bestemd voor het goede doel van Compassion. Dat is een christelijke organisatie die zich inzet voor kansarme kinderen in ontwikkelingslanden.

4e Musketier

„Ik ben lid van De 4e Musketier. Dat is een christelijke mannenvereniging met zo’n 6.000 leden wereldwijd. Die vereniging houdt elk jaar een themadag. En vorig jaar stond die dag in het teken van onrecht. Natuurlijk: je weet dat het er is, onrecht in de wereld. Maar het was tijdens die bijeenkomst dat ik er voor het eerst echt werd geraakt door de verhalen. Wist je dat er elke 4 seconden ergens op de wereld een kind overlijdt? Dat sommige gezinnen zo wanhopig zijn vanwege hun uitzichtsloze toekomst dat ze hun kind dan maar op straat zetten, in de hoop dat het een betere toekomst vindt? Met alle gevolgen van dien: kinderarbeid, prostitutie... Noem het maar op. Ik werd geraakt door het verhaal van een jong meisje dat moeder moest zijn voor haar twee broertjes. Zij en haar broertjes waren verlaten door hun ouders die het niet konden aanzien dat hun kinderen honger leden. Dit meisje kon alleen aan eten komen voor haar broertjes door haar lichaam te verkopen. Verschrikkelijk. Ik besloot ter plekke: ‘Ik wil iets doen’.”

Muskathlon
Nu wil het feit dat De 4e Musketier samen met Compassion zogenaamde ‘muskathlons’ organiseert in verschillende ontwikkelingslanden. Een marathon waarmee deelnemers geld ophalen voor kansarme kinderen. Deelnemers laten zich sponsoren in Nederland en reizen dan af naar het land van hun keuze. Bijlsma koos voor Ecuador. „Ik heb daar wel iets mee. Samen met mijn vrouw heb ik daar in het verleden vrijwilligerswerk gedaan op tandheelkundig gebied. Nu wil ik 10.000 euro ophalen. Daarmee kunnen tien kinderen geholpen worden. Het mooie van de muskathlon is dat je precies weet bij welk kind het geld terechtkomt en wat er precies mee wordt gedaan. Er wordt specifiek naar de behoeften van het kind gekeken en op dat vlak wordt het geholpen. Bijvoorbeeld met spullen voor school of voor zorg.”

Sponsoring
Jarik Bijlsma doet op 21 september mee aan de muskathlon. Tot die tijd zamelt hij geld in voor zijn missie. Van de benodigde 10.000 euro is inmiddels ruim de helft binnen. Wie hem wil sponsoren, kan dat doen via muskathlon.com/ nl-gl/deelnemers/ 984/jarik-bijlsma.html

Hengelo e.o.