Volledig scherm
Bewoners van hoogbouw betalen voor het aantal keren dat ze van de ondergrondse container gebruik maken. © GinoPress B.V.

Diftar leidt tot minder afval in Hof van Twente

GOOR - De invoering van het diftarsysteem voor het ophalen van huisvuil in de gemeente Hof van Twente heeft tot gevolg dat inwoners veel minder afval in de Otto gooien.

Dit blijkt de evaluatie en een onderzoek onder inwoners. In 2016 werd nog 180 kilo restafval per inwoner per jaar ingezameld. Vorig jaar was dit gedaald naar 85 kilo. Dat is fors minder dan de verwachte 148 kilo waarvan sprake was in het afvalstoffenplan dat de gemeenteraad in 2015 vaststelde.

Vast en variabel

Het diftarsysteem werd in januari 2017 ingevoerd. Vanaf dat moment betalen inwoners niet langer één vast bedrag voor het ophalen van huisvuil. Naast een vast bedrag betalen ze sindsdien ook voor het aantal keren dat ze hun Otto aan straat zetten om te worden geledigd.

In 2030 afvalloos

Bewoners van hoogbouwwoningen betalen voor elke keer dat ze van de ondergrondse container gebruik maken. Doel is om in 2030 te komen tot een afvalloos Hof van Twente met een maximum van 50 kilo afval per inwoner. De gemeente is tevreden over het resultaat.

Hengelo e.o.