Volledig scherm
© Frans Nikkels

Dit 11-daagse kunstevenement in Diepenheim trekt ruim 8000 bezoekers

DIEPENHEIM - Meer dan 80 kunstenaars doen eraan mee. Op ruim 50 locaties is het Kunstmoment, de elfdaagse kunstmanifestatie in en rond Diepenheim tijdens de herfstvakantie. Gemiddeld trekt het evenement zo'n 8.000 bezoekers, soms letterlijk in optocht, langs exposities waarvan een groot deel zich afspeelt op plekken die normaal gesloten zijn voor het publiek.

"Een concert bezoeken op Huize Westerflier: dat is toch iets bijzonders", stelt Ingeborg Wind, voorzitter van Stichting Kunstmoment. "Iedereen kent het, maar je kunt er niet naar binnen. Nu dus wel. Voor mij is dat de kracht van deze manifestatie, van heel Diepenheim trouwens. Mensen in allerlei soorten en maten stellen hun privébezit open voor kunstenaars en publiek."

Keihard werken
Voor Janine Eshuis, bewoonster van het sfeervolle pand De Koningsknecht aan de Grotestraat, betekent Kunstmoment vooral elf dagen keihard werken. In haar woonkamer zitten de bezoekers aan de appeltaart.

Eshuis: "Je moet de mensen ook iets aanbieden, vind ik. Mijn overbuurvrouw bakt de taart, ikzelf doe de rest. Er zijn momenten dat je hier over de hoofden kunt lopen. Dit huis stamt uit 1890. Er valt een heleboel te kijken. Speciaal voor Kunstmoment hebben we de kamer ontruimd. We leven tijdelijk boven. Je bent elf dagen lang een vreemde in je eigen huis."

Wonderlijk contrast
Ook achter de grote deuren van meubelwerkplaats Ameto is een expositie verborgen. Johannes van Vught uit Amsterdam toont daar schilderijtjes die hij maakte op basis van oude foto's van Diepenheim. Te midden van de zaagmachines en in de geur van hout vormen ze een wonderlijk contrast met de omgeving waarin elf dagen lang gewoon wordt doorgewerkt.

"In Diepenheim lijkt kunst een vanzelfsprekend onderdeel van het dagelijks leven", zegt Maria Roelofsen. "Dat ervaar ik als heel bijzonder." Ze exposeert op de bovenverdieping van het Schutterij-gebouw, het voormalige stationsgebouw. Ze is voor het eerst sinds lange tijd terug.

Herinneringen
Haar opa had aan de Grotestraat een hotel en voorzag het Stedeke op zomerdagen van ijs. "Deze plek zit vol herinneringen. Ik woon nu zelf op Texel. Als kind liep ik elke dag langs het gebouw van de Schutterij, nu heb ik er een expositie. Niet in een galerie, maar in het volle leven: kunstenaars hebben dat soort momenten heel hard nodig."

Meer informatie over het Kunstmonument in Diepenheim vind je hier.

Volledig scherm
© Frans Nikkels
Volledig scherm
© Frans Nikkels
Volledig scherm
© Frans Nikkels
Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement  

Hengelo e.o.