Dit bedrijf in Goor zet 4 miljoen per jaar om, mede door Heel Holland Bakt

VideoGOOR - Als Hans in Heel Holland Bakt een beer & brownies-cake maakt of concurrent Gwenn een meloentaart bakt, dan merken ze dat bij Baktotaal Bouwhuis in Goor meteen. Het bedrijf ontvangt flink wat extra orders door de populariteit van het tv-programma 

"Ik kijk zondagavond naar twee schermen. Op de tv naar Heel Holland Bakt en op m'n smartphone naar de statistieken van onze webshop", vertelt Gerrit Bouwhuis (56) uit Rijssen, directeur van Baktotaal Bouwhuis. Afleveringen van de bakkerswedstrijd doen de zaak goed. "Het aantal bezoekers van de webshop zie ik dan met tientallen tegelijk omhoog schieten."  

Zoon Bas (23), net als zijn oudere broer Robert (28) ook actief binnen het bedrijf, valt zijn vader bij: "Laatst bijvoorbeeld keken er opeens tien mensen tegelijkertijd in onze webshop naar hetzelfde product: een chocoladevorm. Let wel: we hebben circa 10.000 verschillende producten! Of ze zoeken tijdens een uitzending van Heel Holland Bakt op de term 'chocoladevorm', dat komt ook voor."

Chocola

Vooral zakken met tien, tweeënhalve of één kilo chocolade callets - druppels chocola - zijn niet aan te slepen. Klanten bestellen die chocolade voor het maken van een eigen taart. Na de afleveringen van Heel Holland Bakt van vorig jaar raakten drie producten van het Goorse bedrijf in trek. Met stip op één: de sloffenring. "Een vormpje voor het maken van een kersentaart, met aan de korte zijdes een gaatje waar je een houten prikker door kunt steken", vertelt Gerrit. "Vruchten in een taart hebben de neiging te zakken. Een stokje houdt de kersen op de juiste plek. Dit product was een absolute hit."

Ook de gewone sloffenvorm, een basisvorm voor een aardbeienslof en veel andere producten, was volgens hem vorig jaar populair. "Net als een steker om vanille batons, koekjes, van te maken. Van die producten hebben we er door Heel Holland Bakt tientallen meer verkocht dan anders. Onze totale omzet is het afgelopen jaar 30 à 40 procent gestegen, naar 4 miljoen euro. Dat komt natuurlijk niet alleen door het tv-programma. Maar dat draagt daar wel aan bij." 

RTL 4 als klant

Op zijn beurt helpt Baktotaal Bouwhuis ook tv-shows. Gerrit: "RTL 4 gaat in een nieuw programma op zoek naar de beste chocolatier van het jaar. Wij leveren bakkersgereedschappen die ze gaan gebruiken in dat programma."  Of hijzelf nog aan bakken toekomt? "Ik houd van zoet, dan kun je wel zien! Maar ik zou mezelf geen goede bakker noemen, ik val in de categorie hobbybakker. Een citroen- en limoentaartje van mij viel erg in de smaak. Maar ik wilde eens een simpel brood bakken en dat werd een heel plakkerig goedje. Dat heb ik meteen in de prullenbak gegooid!"

Directeur Gerrit Bouwhuis van Baktotaal Bouwhuis in Goor.
Volledig scherm
Directeur Gerrit Bouwhuis van Baktotaal Bouwhuis in Goor. © Annina Romita

Hengelo e.o.