Volledig scherm
© EPA

DNA-sporen in moordzaak Deldens echtpaar mogelijk alsnog bruikbaar

DELDEN - Teamleider Stefan Stampfl heeft goede hoop over de zoektocht naar de moordenaar van Truus en Harry Langendonk uit Delden. Het echtpaar werd in juni 1997 op brute wijze om het leven gebracht. De incomplete DNA-sporen die destijds werden aangetroffen, zijn dankzij nieuwe technieken mogelijk alsnog bruikbaar.

"Het ziet er goed uit, we maken vorderingen", zegt teamleider Stefan Stampfl van de kriminalpolizei Traunstein over zijn huidige onderzoek. Bijzonder, want sinds enkele weken werkt de onderzoeksleider met drie collega's aan een zaak die al twintig jaar niet kon worden opgelost.

De verkoolde en toegetakelde lichamen van het echtpaar Langendonk werden gevonden in hun uitgebrande Westfalia-camper, op een bosrijke parkeerplaats bij Neurenberg.

DNA-sporen

Nieuwe technieken zorgen ervoor dat sporen uit 1997 opnieuw bekeken kunnen worden. "En zelfs meer dan dat. We hebben in en rond de camper DNA aangetroffen, maar dat was niet volledig. Daarom konden we het niet gebruiken. Maar deze stukjes DNA worden nu in een speciaal laboratorium bekeken en dat ziet er goed uit."

"In totaal kwamen er 140 tips binnen na een documentaire op televisie, enkele weken geleden", zegt Stampfl. "Met die media-aandacht waren we hoe dan ook al erg blij, want een van de bruutste moorden uit de geschiedenis van ons gebied willen we heel graag oplossen."

Coldcase

Het cold-caseteam dat na de uitzending door de politie in Traunstein is opgetuigd heeft veel werk te verzetten, zegt Stampfl. "Een derde van alle namen die door tipgevers genoemd zijn kenden we nog niet. En het onderzoek naar deze mensen loopt zo goed dat een aantal personen binnenkort een bezoekje krijgen, zodat we hun alibi kunnen nagaan."

Het onderzoek kan volgens Stampfl nog lange tijd duren, maar volgens hem is dat zeker de moeite waard. Een moord kan in Duitsland namelijk niet verjaren, dus als er een verdachte wordt aangehouden kan deze ook berecht worden.

Hengelo e.o.