Volledig scherm
© Taina Monteiro

Drank kopen in Hof van Twente 'eitje' voor minderjarige

GOOR - Minderjarigen kunnen in Hof van Twente vaak zonder problemen aan alcohol komen. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Archytes Overheidsprofessionals, in opdracht van de gemeente Hof van Twente. De gemeente wil inzicht in het naleefgedrag van de Drank- en Horecawet.

Daarmee blijkt het echter niet best gesteld: in 70 procent van de gevallen kreeg een 17-jarige mystery shopper van het onderzoeksbureau alcoholhoudende drank gewoon mee, zonder dat naar een legitimatiebewijs werd gevraagd. Aldus het jaarverslag veiligheid van de gemeente.

Mystery guests
Het onderzoek van Archytes is in september 2015 verricht. In totaal zijn 21 ‘verkoopkanalen’ bezocht door twee 17-jarige mystery guests. Deze jongeren zijn begeleid door medewerkers van het adviesbureau. De jongeren probeerden per verkoopkanaal twee keer aan drank te komen. In totaal zijn er 42 pogingen gedaan bij supermarkten, cafés en sportkantines. Ook is bekeken of de verkoopmedewerker de leeftijd van de jongeren heeft vastgesteld door naar een legitimatiebewijs te vragen.

Conform landelijke bevindingen
Uit het onderzoek blijkt dat het voor jongeren in supermarkten en slijterijen nog het meest lastig is om aan drank te komen. Van de tien aankooppogingen bij in totaal vijf supers/slijters slaagde de helft.

In café of snackbar blijkt het een stuk makkelijker om een biertje of wijntje te scoren wanneer je 17 bent. Bij de veertien pogingen kregen de mystery guests in tien gevallen een alcoholisch drankje mee. Dat is volgens onderzoeksbureau Archytes conform de landelijke bevindingen.

Score
Tot slot bezochten de 17-jarigen kantines van (sport)verenigingen. Ook een ‘eitje’, van de achttien pogingen om alcohol te bestellen aan de bar lukten er veertien.

Overigens doet Hof het vergeleken bij andere gemeenten in de regio relatief ‘goed’. In 31 procent van de gevallen werd de alcohol niet meegegeven. De regionale score bedraagt 18 procent.

Zieke boa
De gemeente meldt dat er in 2015 geen controles op naleving van de Drank- en Horecawet heeft plaatsgevonden. Oorzaak is ziekte van de buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) die is opgeleid en aangewezen als toezichthouder op de Drank- en Horecawet. Om in dit gemis te voorzien worden dit jaar twee boa’s opgeleid.

Hengelo e.o.