Volledig scherm
© Jan Houwers

Duidelijke visie en liefde voor de bewoners laten Herfstzon in Goor schijnen

GOOR - Onder leiding van Angelique Lamme is de afgelopen twee jaar veel veranderd bij de Goorse woon- en zorglocatie. De Herfstzon lijkt klaar voor de toekomst.

door Bjorn Weinreder

Tijdens een rondje door huize Herfstzon in Goor spreken bijna alle bewoners die interim-directrice Angelique Lamme tegenkomt haar even aan. Een begroeting, een praatje of een knuffel. Iedereen kent elkaar bij naam. Op het buitenterras en in de gezamelijke ruimte drinken bewoners koffie. „De tuin achter het complex is bijna klaar”, legt Angelique uit, terwijl een bewoner het zonnetje opzoekt. „Iedereen die hier werkt kent de mensen. We houden echt van ze.”

Turbulent
Het kleinschalige woon- en zorgcentrum in Goor met vijftig bewoners kijkt positief naar de toekomst. Na een op zijn zachtst gezegd turbulente periode, waarbij in 2014 de raad van toezicht de directie op straat zette, is de afgelopen twee jaar hard gewerkt door Angelique Lamme en het team. „Er is destijds door de raad van toezicht serieus overwogen om de Herfstzon te sluiten, omdat verzorgingshuizen in Nederland ophielden te bestaan. Maar we vonden dat Goor dat niet verdiende.

Toekomst

Bij mijn aantreden kreeg ik de opdracht om de Herfstzon klaar te maken voor de toekomst. Doorgaan, met een zwaardere groep. Waar we sinds 2015 tien bewoners hebben die vergeetachtig zijn, wordt dat nu uitgebreid naar twintig.” En die inspanningen hebben resultaat. De inspectie geeft de Herfstzon een positieve beoordeling, waarin de visie die het zorgcentrum heeft op de zorg die het geeft aan zijn bewoners wordt geprezen. Een audit door het externe kwaliteitsinstituut Perpspekt leverde zelfs het zilveren keurmerk in de zorg op.

Open armen
„Wij zijn misschien wel de enige zorginstelling in Nederland die de Inspectie voor de Gezondheidszorg met open armen heeft ontvangen. Het bezoek dat ze bracht ging vooral over de zorg die we geven aan bewoners met dementie. Voor kritiek moet je niet bang zijn, dat moet je juist zien als iets waarvan je kunt leren. We hebben goede adviezen meegekregen en over het algemeen was de inspectie heel positief. Ja, daar ben ik trots op. Vooral de werknemers moet ik daar een enorm compliment voor geven. Toen ik begon kreeg ik de vraag vanuit de verzorgers of ze cursussen konden krijgen. Die hadden ze lang niet gehad. Nou, dat hebben ze geweten. De basisvaardigheden waren in huis, maar door bijscholing en het leren van andere technieken is iedereen hier nu klaar voor de toekomst.”

Dwaaldetectie
Ook het centrum zelf is meegegroeid. Zo is er nu dwaaldetectie, die een seintje geeft als vergeetachtige bewoners ergens komen waar ze niet horen te zijn. De eerste en tweede verdieping zijn gereed gemaakt voor nieuwe bewoners met geheugenproblemen en overal hangen foto’s en schilderijen van herkenbare en rustgevende locaties op bijvoorbeeld Twickel. Het past in het belang dat het zorgcentrum hecht aan een vertrouwde omgeving.

Huiselijk
De entree is veranderd van een verzameling kantoren naar een ingang met huiselijke sfeer. In de eigen keuken wordt dagelijks gekookt voor de bewoners, met verse producten en waarbij de kok rekening houdt met persoonlijke wensen. „Veel mensen hebben bij een zorgcentrum toch het idee dat het een soort mini-ziekenhuis is”, legt Lamme uit. „We hebben de kantoren naar boven verplaatst en de gezamenlijke ruimtes ingericht met meubels die herkenbaar zijn voor de bewoners. Dat geeft een veilig gevoel en brengt rust. Een familielid laten verhuizen naar een zorgcentrum is een hele stap. Als de vraag komt of iemand in de Herfstzon puur en alleen op een afgesloten kamer kan wonen, verwijs ik door naar een groter centrum. Dit is geen woonlocatie waar mensen worden opgesloten. Een open instelling, met een grote rol voor familieleden die vaak als vrijwilliger een handje helpen. Daardoor zie je mensen opknappen.”

Vacature
Of Angelique Lamme na haar periode als interim-directrice verbonden blijft aan de Herfstzon is nog geen uitgemaakte zaak. „Mijn termijn loopt tot 31 januari. Daarna wordt besloten of er een vacature komt voor de functie van directrice, waar iedereen op kan reageren. Of ik dat ga doen? Ik kan geen uitspraken doen over wat er na mijn periode gebeurt, maar ik heb in de afgelopen twee jaar mijn hart verloren aan de Herfstzon.”

Hengelo e.o.