Volledig scherm
© carlo ter ellen

Dwangsom voor hondenfokker in Ambt Delden

AMBT DELDEN - De gemeente Hof van Twente heeft hondenfokker Frits Boks uit in Ambt Delden de wacht aangezegd. Hij krijgt tot 1 juni de tijd om met het fokken van buldogs te stoppen. Doet hij dat niet, krijgt hij een dwangsom van 2.500 euro voor elke keer dat er een overtreding door de gemeente wordt geconstateerd.

Volgens burgemeester Ellen Nauta staat het bestemmingsplan bedrijfsmatige activiteiten in het door Boks gehuurde pand aan de Genselerweg in Ambt Delden niet toe. Buurtbewoners hebben de gemeente gevraagd handhavend op te treden. Bij een controle bleek dat er ongeveer 25 honden verbleven in de schuur die Boks huurt.

Hobbymatig

Zijn advocaat Briedé laat in een schriftelijke reactie weten dat Boks het aantal honden ‘reeds vergaand’ heeft teruggebracht. De fokker ‘wil echter hobbymatig vijf soorten buldogs blijven fokken. Het gaat om verschillende bloedlijnen, die zuiver moeten blijven en niet gekruist moeten worden. Cliënt denkt dan aan maximaal vijftien honden. Van iedere lijn twee teefjes, dus dat zijn er tien, en vijf reuen’, schrijft de raadsman aan de gemeente.

Maximaal vijf honden

Met dit voorstel doet Boks volgens hem een ‘uiterste poging om op een minnelijke oplossing te komen’. Maar voor de gemeente is dit voorstel onbespreekbaar. „Hij mag maximaal vijf honden houden. Met vijftien honden wordt het bedrijfsmatig karakter volgens ons niet tenietgedaan”, zegt burgemeester Nauta.

Milieuwetgeving

Zij baseert zich niet alleen op het bestemmingsplan, maar ook op milieuwetgeving. In het activiteitenbesluit milieubeheer hebben hondenfokkerijen een eigen paragraaf, waarin wordt verwezen naar de eisen waaraan moet worden voldaan. Behalve dat er sprake moet zijn van een ‘inrichting’ wordt een grens van maximaal vijf dieren aangegeven.

Verhuurder

De gemeente heeft niet alleen de hondenfokkker de wacht aangezegd, maar ook de verhuurder, de heer Timmerhuis. Hem hangt eveneens een dwangsom van 2.500 euro boven het hoofd. Volgens de gemeente kan namelijk ook de eigenaar verantwoordelijk worden gehouden voor onrechtmatig gebruik van het pand. Van de eigenaar mag worden verlangd dat hij zich ‘tot op zekere hoogte informeert over het gebruik’ van zijn onderkomen.

In gesprek

Boks was onbereikbaar voor commentaar. Zijn raadsman Briedé was wegens werkzaamheden elders evenmin in de gelegenheid een reactie te geven. Verhuurder Timmerhuis zei dat hij en Boks nog in gesprek zijn met de gemeente en verwees naar advocaat Briedé. Het pand aan de Genselerweg staat overigens te koop.

Almelo

Boks lag al eerder in de clinch met de gemeente Almelo. Dat was in 2010, toen controleurs in zijn woning aan de Gerard Doustraat dertig Amerikaanse buldogs aantrof. De gemeente sommeerde hem te stoppen en Boks verzette zich niet.
In deze krant sprak hij toen over een liefhebberij. De term ‘bedrijfsmatig’ vond hij nergens op slaan, omdat hij naar eigen zeggen niet veel met de hondenfokkerij verdiende.

Hengelo e.o.