Volledig scherm
De aanplant van jonge wijnranken op Curaçao, met op de achtergrond een KLM-toestel op de aanpalende luchthaven. © familie Visscher

Eerste oogst Curaçaose wijn van Benteloërs lijkt gered

WILLEMSTAD/BENTELO - De allereerste Curaçaose wijn van de Twentse familie Visscher lijkt gered. De minister van economische zaken van het eiland heeft gisteren de wijnbouwer steun toegezegd om in elk geval de eerste oogst van het land te krijgen, goed voor 16.000 flessen. Het is dan voor het eerst dat in het Caribische gebied wijn is geproduceerd.

De steun is een belangrijke meevaller voor de wijnbouwers Ilse en Roelof Visscher uit Bentelo, die al rekening hielden met een voortijdig einde van hun Curaçaose avontuur.

Procedurefout
Hun nieuwe wijngaard daar - naast het vliegveld van Willemstad - moet plotseling dicht op last van de luchthavenautoriteiten. Een verhuizing kost veel geld en als de oogst niet gered wordt is het zeker einde verhaal. De familie wordt dan de dupe van een procedurefout van de eigenaar van de grond. Omdat door die perikelen investeerders afhaakten staat het water het bedrijf tot aan de lippen.

Verrijking
Roelof Visscher: "De minister ziet onze wijngaard als 'een verrijking voor het eiland' en als 'een belangrijke economische impuls'. Die eerste wijn moet gemaakt worden, vind hij. Ik heb er nu vertrouwen in dat het lukt. Natuurlijk kan hij niet zeggen: hier heb je een zak geld, hier heb je een nieuwe plek, hier heb je nieuwe waterbronnen. Maar hij heeft beloofd met spoed naar onze problemen te kijken. Door die steun is er weer wat perspectief."

Het redden van de oogst is daarvoor wel cruciaal. Er is twee jaar aan gewerkt. Alle investeringen waren dan voor niets geweest.

Petitie
Ilse Visscher, momenteel aan het werk in de wijngaard in Bentelo: "Het is echt hartverwarmend hoeveel steun we krijgen, hier en op het eiland. Heel veel mensen bieden aan om mee te helpen met plukken. Op internet staat nu zelfs een petitie om onze wijngaard voor Curaçao te behouden." Haar man Roelof komt vrijdag terug. Ze hopen dan meer zekerheid te hebben over de toekomst.

Hengelo e.o.