Volledig scherm
Een voorbeeld van hoe Sportpark De Mors eruit kan komen te zien. © Impressie schipperdouwesarchitectuur

Eerste schetsen voor sportpark De Mors gereed

DELDEN - De plannen voor sportcomplex De Mors, met de nieuwe sporthal en een verregaande samenwerking tussen de gebruikers van het complex, krijgen steeds meer vorm. Sportverenigingen SV Delden, DKV Zwart Wit, DHV en DEVOC werken samen met de Stichting Beheer Registergoederen (SBR), die ook zwembad de Mors onder haar hoede heeft, toe naar een herinrichting van het sportcomplex.

Blikvanger: een nieuwe, centraal gesitueerde sporthal, die van alle gemakken voorzien is om deelnemende verenigingen te faciliteren. Onderhoud en beheer komen vervolgens voor rekening van de SBR.


Inmiddels zijn de eerste schetsen van ‘hoe het eruit kan komen te zien’ - want niets is nog in beton gegoten - klaar. Die worden vanavond gepresenteerd aan inwoners van Delden.


De transformatie van Sportpark De Mors en de verregaande samenwerking tussen de verenigingen is noodzakelijk om ook over dertig jaar nog verschillende sporten te kunnen aanbieden in Delden. „We hebben te maken met bevolkingskrimp. Delden vergrijst en dat gaan we op termijn zien in de aanwas van jonge leden. Er wordt 25 procent minder aanmeldingen verwacht. Daar moeten we op anticiperen. Door samen te werken houden we de lijntjes kort, kunnen we gebruik maken van elkaars faciliteiten, elkaars vrijwilligers, samen sponsors zoeken en gezamenlijk inkopen. Het heeft veel voordelen”, zeggen Hans van Laarhoven van SV Delden, Rogier Fontijn van DKV Zwart Wit, Robert-Jan van Harten van DEVOC en Huub Oonk namens de Stichting Beheer Registergoederen (SBR).


Ook de gemeente ziet graag clustering van sporten op één complex, zo heeft ze vastgelegd in de gemeentelijke accommodatievisie. „De sportparken van de afzonderlijke verenigingen zijn toe aan (groot) onderhoud. Daarnaast voldoet sporthal De Reiger niet meer aan de moderne tijd. De hal is weliswaar keurig onderhouden, maar de afmetingen en akoestiek zijn toe aan verbetering. Daarnaast is de infrastructuur op het sportpark aan groot onderhoud toe: riolering en verlichting moet worden aangepakt en de parkeerplaats moet worden vernieuwd. Dit is dus hét moment om alles integraal aan te pakken en te voldoen aan de wensen uit de accommodatievisie,” aldus de woordvoerders.


De clubs gaan intensief samenwerken, maar blijven wel autonoom. „We willen géén omnivereniging worden, blijven spelen in de eigen clubkleuren en houden onze eigen besturen.”

Gesprek met scholen
Toch is nog niet alles in kannen en kruiken. Zo betekent het verplaatsen van de sporthal De Reiger naar De Mors voor basisscholen dat leerlingen verder moeten fietsen voor de gymlessen. „Daarover zijn we nog in gesprek met de scholen, om gezamenlijk een oplossing te vinden”, zegt Huub Oonk. „Misschien is er een rol wegelegd voor vrijwilligers van de sportverenigingen als het gaat om vervoer naar de nieuwe hal. Delden is gewend om een sporthal midden in de kern te hebben. Maar dat is in de meeste plaatsen niet zo, een uitzonderlijke situatie. Hemelsbreed kom de hal 1,2 kilometer verderop te liggen. Dat is niet zo ver.”


En dan komt het hoofdstuk financiering nog. „We hebben een exploitatieplan klaar, waar ook uitgegaan wordt van een bijdrage van de deelnemende verenigingen. En verder gaan we hard op zoek naar subsidies en andere vormen van financiering om dit voor elkaar te krijgen”, zegt Oonk. Van Harten: „Maar als het er allemaal staat, dan hebben we een prachtig sportpark, dat van grote meerwaarde is voor Delden. Daar kunnen we de komende jaren goed mee vooruit.”

Informatieavond

Wie meer wil weten over de plannen op De Mors is dinsdagavond welkom om 19.30 uur in Stadscentrum Het Parochiehuis. Dan kunnen ook vragen gesteld worden.

Hengelo e.o.