Foto ter illustratie
Volledig scherm
Foto ter illustratie © anp

Eerste serie Stolpersteine in Delden wordt in september gelegd

DELDEN - De zeventien Stolpersteine die de Raad van Kerken wil plaatsten in Delden, worden in fases gelegd. De Duitse organisatie achter de monumenten voor de slachtoffers van het nationaalsocialisme tijdens de Tweede Wereldoorlog, heeft dat aan de Deldense initiatiefnemers laten weten.

De eerste zes stenen voor Joodse inwoners die de oorlog niet overleefden, zijn in een voorlopige planning opgenomen voor september 2019. In de jaren daarna worden de overige monumenten geplaatst. Waar de eerste stenen komen is nog niet bekend. De keuze voor het spreiden van de plaatsing komt door een lange wachtlijst die de organisatie voor de 'struikelstenen' heeft.

Kleine fabriek

"Ze worden in een kleine fabriek in Berlijn met de hand gemaakt", vertelt initiatiefnemer Ype de Jong, bestuurslid van de Raad van Kerken Delden. "Aanvankelijk hadden we ze bij de viering van de bevrijding van Delden op 4 april 2019 willen plaatsten, maar dat bleek niet mogelijk." Ook wil initiatiefnemer Gunter Demnig, die zelf bij het leggen van de eerste steen in Delden aanwezig zal zijn, de aandacht voor de monumenten vergroten door ze niet in een keer te plaatsen. 

In de afgelopen periode heeft De Jong bijna alle mensen die nu wonen op de plekken waar de Stolpersteine zijn ingetekend gesproken. Waar het initiatief in andere plaatsen geregeld weerstand oproept, is daar in Delden geen sprake van. "Iedereen die ik heb benaderd vindt het een mooi plan. Dat is erg fijn om te constateren." Ook het idee voor een folder met daarin een wandelroute langs verschillende Joodse herdenkingspunten is positief ontvangen.

Hengelo e.o.