Volledig scherm

Eerste Twentse gedenkpark voor urnen open op Landgoed Westerflier

STOKKUM/DIEPENHEIM - Landgoed Westerflier heeft de primeur in Twente met een gedenkpark voor urnen. Wie eeuwige 'grafrust' wil, kan die hier vinden.

De lange laan tussen de oude bossen van landgoed Westerflier nabij Diepenheim hebben iets mystieks. Ongerepte natuur, tussen metershoge bomen en uitgestrekte weides. De uitspanning naast café De Viersprong is voor vele wandelaars al een bijzondere plek, maar sinds vorige week kan het gebied van ongeveer vijf hectare ook worden uitgekozen als allerlaatste rustplaats.

Eerste in Twente
Het Urnengedenkpark Diepenheim is de eerste in Twente, de derde in Nederland. Na Doetinchem en de Hoge Veluwe, is het landgoed nu ook een plek om een urneen mooie plek te geven.

Eeuwige rust
Eeuwige rust, letterlijk„Wanneer iemand besluit om een urn te laten begraven op het landgoed, dan is dat echt voor onbepaalde tijd en niet terug te draaien”, zegt Jaap Beekhuis, algemeen-directeur van Urnengedenkparken Nederland. „Een belangrijke keuze, over een gevoelig onderwerp. Daarom gaan we met mensen die wellicht zijn geïnteresseerd eerst op pad langs de route en leggen we alles uit. Duurzaamheid is voor ons belangrijk. De natuur op het landgoed wordt niet aangetast, omdat we alleen werken met urnen die niet vergaan. Op die manier komt de as niet in de grond.”

Boom
Het park op Westerflier wordt niet het toneel van uitvaarten of begrafenissen. Ook is het niet de bedoeling dat er as wordt uitgestrooid. Het begraven van een urn gaat soms gepaard met een kleine herdenkingsbijeenkomst, maar de rust staat voorop. Het eerste jaar wordt een gekozen plek aangeduid met een steen, die na die periode voor de nabestaanden is. De rustplaats wordt vanaf dat moment traceerbaar via gps.

Herdenken
Het Urnengedenkpark op Landgoed Westerflier moet uiteindelijk een plek worden waar familieleden zo nu en dan samen kunnen komen om een geliefde te herdenken. „Stel je begraaft de urn op deze plek”, zegt Beekhuis naast een grote boom midden op de route. „In de loop der jaren kom je terug en staat de boom symbool voor de laatste rustplaats. De keuze voor de plek is aan de persoon zelf. Alles kan, maar we kijken wel of we de wortels van de bomen bijvoorbeeld niet in de weg zitten. Bij de keuze komen eenmalige kosten kijken. Voor één urn is dat ongeveer 3.000 euro, maar daar zit alles bij in. Daarna is het een plek voor de eeuwigheid en hoef je niet om de paar jaar een plek te verlengen, zoals op een traditionele begraafplaats. Er komen hier geen grafstenen of iets dergelijks. De aanpak is ingetogen.”

Traditie uit de oudheid
De natuur als laatste rustplaats lijkt binnen de gemeente Hof van Twente een nieuw verschijnsel, maar al in de oudheid werd er as begraven in het uitgestrekte buitengebied. Het gedenkpark gebruikt met de hand gevormde urnen om de as in te begraven. Inscripties op de keramieken baksels herinneren aan de historie. „In deze omgeving werden zo’n 2000 jaar geleden al urnen begraven,” zegt Beekhuis. „Mensen willen tegenwoordig zelf graag meer controle over hun laatste rustplaats, over hun afscheid. We spreken mensen die soms al ziek zijn, maar ook kerngezonde vijftigers. Een mooi afscheid is belangrijk, dat kan nu ook hier.”

Hengelo e.o.