Volledig scherm
© Emiel Muijderman

Eeuwenoude paardenmarkt in Goor stopt

GOOR - De eeuwenoude paardenmarkt in Goor wordt afgeschaft en vanaf volgend jaar vervangen door een ‘meerdaags evenement dat geheel in het teken staat van paarden, zonder paardenhandel’.

Dit is dinsdagavond bekendgemaakt door Ate Brunnekreef van de Stadsraad Goor en burgemeester Ellen Nauta. Aanleiding voor dit besluit is volgens Nauta dat de ‘kwaliteit’ van de paardenmarkt, volgens de overlevering in 1362 voor het eerst gehouden, ‘terugliep’.

Dierenwelzijn

“Ook worstelen we met het dierenwelzijn”, aldus de burgemeester. Ze sprak van een ‘prachtige traditie’. Een zogenoemde organisatiegroep  van de stadsraad en ondernemersvereniging Goor Collectief gaat het initiatief voor het nieuwe evenement uitwerken. De ‘paardenmarkt nieuwe stijl’ moet onder meer recht doen aan de traditie, terwijl het paard een ‘actieve rol moet spelen’.

Laatste markt op 13 december

De laatste traditionele markt met paardenhandel is vrijdag 13 december. Het  nieuwe meerdaagse evenement heeft plaats in september in plaats van december. Dat komt beter uit in de jaarplanning van betrokken partijen en zou ook aangenamer zijn voor bezoekers.

Volledig scherm
De paardenmarkt op De Höfte (plein voor gemeentehuis) in Goor. © Lars Smook
Volledig scherm
De Paardenmarkt in Goor. © Emiel Muijderman
Volledig scherm
© Emiel Muijderman

Hengelo e.o.