Eigenaar AH Delden: snelkraak mislukt dankzij rooksysteem

VideoDELDEN - Dankzij het rookalarmsysteem gingen de twee daders van de snelkraak bij de Albert Heijn in Delden er vrijdagnacht met lege handen vandoor. Eigenaar Herbert Bekman (44) schafte het rooksysteem begin vorig jaar aan in zijn supermarkt. „Na een paar seconden zie je al niks meer.”

De Albert Heijn aan De Kolk in Delden is zaterdag 'gewoon' om 08.00 uur open gegaan. De servicebalie was wel tot 09.30 uur afgesloten wegens sporenonderzoek. Eigenaar Bekman werd vrijdagnacht om 04.00 uur uit bed gebeld over de snelkraak. „Ze hebben met grof geweld de ruit in de deur vernield en zijn via daar binnen gekomen”, vertelt Bekman.

Rookalarmsysteem

Veel kans hadden de daders niet, want na het sneuvelen van de ruit gingen alle alarmbellen af en stond de winkel binnen no-time vol rook. „Bij de servicebalie en ter hoogte van de ING-pinautomaat in de supermarkt hangen twee mistmachines”, vertelt Bekman. „Zo'n machine blaast een minuut lang rook. Binnen een paar seconden zie je al niks meer.”

De Albert Heijn in Delden is al vaker ten prooi gevallen aan inbrekers. „Het was ze echt te doen om de sigaretten”, weet Bekman. De inbrekers gingen er dit keer met lege handen vandoor, voor de supermarkt rest alleen wat materiële schade. „De deurpost bij de ingang is krom, maar die is aan het einde van de dag alweer gemaakt”, aldus Bekman.

Achtervolging

Na de mislukte snelkraak volgde een politieachtervolging van een uur waarbij de verdachten al spookrijdend over de A1 reden. Ter hoogte van afslag Deventer-Oost reden de verdachten frontaal in op een politieauto die hen tegemoet kwam.

In de video hierboven is te zien hoe snel de supermarkt van Bekman volloopt met rook bij het afgaan van het rookalarmsysteem. In de video fungeert Bekman zelf als inbreker.

Volledig scherm
Demonstratie van het rookalarmsysteem bij de AH in Delden © Still uit video

Hengelo e.o.