Volledig scherm
Huize Scherpenzeel © Emiel Muijderman

Eindelijk een koper voor Huize Scherpenzeel in Goor

GOOR - Zorghuis Twente koopt Huize Scherpenzeel. Ondernemer Gert Renes wil er betaalbare verpleegzorg bieden aan ouderen. Dat doet hij ook al in Haaksbergen en Denekamp.

Er kunnen minimaal 22, maximaal 26 bewoners terecht, die 24 uur per dag verpleegkundige zorg nodig hebben.

Zorghuis Twente wil betaalbaar blijven en hanteert een huurprijs vanaf 750 euro. Zorg wordt betaald vanuit het persoongebonden budget.

„Het is hetzelfde concept dat we in Zorghuis Scholtenhagen in Haaksbergen hanteren”, zegt ondernemer Gert Renes, die samen met zijn partner, verpleegkundige Titia Terpstra, drijvende kracht is achter Zorghuis Twente. Naast Scholtenhagen heeft hij ook De Huiskamer in Denekamp.

Aanvankelijk hoorde ook de Bentelerhof in Bentelo bij Zorghuis Twente, maar deze is vorig jaar gesloten. De Bentelerhof was te oud en te klein om - na een verbouwing - nog rendabel te maken. De drie bewoners van de Bentelerhof zijn naar Haaksbergen verhuisd.

Onder voorbehoud
De koop is vooralsnog onder voorbehoud. „Wij hebben de handtekening gezet, het wachten is op die van de eigenaar, woningcorporatie Viverion”, zegt Gert Renes. „Omdat het hier om maatschappelijk vastgoed gaat, heeft Viverion toestemming nodig van het rijk. Dat duurt maximaal veertien weken. We gaan een wat onzekere periode in, maar ik kan me niet voorstellen dat er problemen zullen zijn.”

Maatregelen brandveiligheid
Renes wil (en moet) een heel pakket aan aanpassingen doen aan Huize Scherpenzeel om het geschikt te maken als zorgcomplex. zo moet hij onder andere fors investeren in brandveiligheid. Huize Scherpenzeel is in gebruik geweest als woonzorgcomplex. Carintreggeland heeft de locatie in 2013 echter afgestoten, omdat de villa was verouderd en niet meer voldeed aan de eisen van brandveiligheid.

Blijdschap
Omwonenden zijn blij met de ontwikkelingen, helemaal na de commotie in 2015, toen de monumentale villa nog in beeld was voor de tijdelijke huisvesting van 110 vluchtelingen. Vastgoedmagnaat Jonald Bouwhuis uit Apeldoorn wilde Scherpenzeel kopen om daar op termijn luxere zorgappartementen in te realiseren. Tot die tijd zou het pand dienst doen als opvang voor vluchtelingen. Het gemeentebestuur wilde daar aanvankelijk aan meewerken, maar veranderde van gedachten na een storm van protest van onder andere buurtbewoners. Bouwhuis heeft de villa daarop aan zijn neus voorbij laten gaan.

Echtpaar
Daarna is er nóg een serieuze koper geweest, een echtpaar uit Veenendaal, dat er wilde gaan wonen. Een bod was zelfs al geaccepteerd. Maar de koop ketste af omdat het paar hun eigen woning niet verkocht kreeg.

De vraagprijs voor de villa bedroeg 799.000 euro. Dat is een verlaagde prijs, aanvankelijk was de vraagprijs 995.000 euro.

Hengelo e.o.