Volledig scherm
De Nieuwstraat in Delden, met tussen de bomen verscholen het huis van Zuster Helena. © Christian van der Meij

Eis: 120 uur voor neerslaan ‘zuster Helena’ uit Delden

DELDEN - De 33-jarige Roy P. sloeg op Bevrijdingsdag de transseksuele non uit Delden, die ook wel bekendstaat als ‘zuster Helena’, tegen de vlakte. Ze hield er een gebroken neus, zere ribben en een gezwollen oogkas aan over. De eis: 120 uur taakstraf en een voorwaardelijke celstraf van 57 dagen.

Als Roy P., zijn ex-vriendin en hun zoontje teruglopen uit het centrum van Delden, op de avond van 5 mei, zien ze opeens de zwartgeklede non in de bosjes. Het jochie schrikt. Roy, die net als menig noaber akkefietjes met haar had, zou zeker twaalf glazen bier op hebben. Hij stormt op haar af en slaat met zijn vuist in haar gezicht. In de worsteling, in de hal van haar huis aan de Nieuwstraat, valt hij op haar, met de knie op haar borst. Getuigen horen hem roepen dat hij haar afmaakt.

Opgesloten
De zuster heeft een gebroken neus, een gezwollen oogkas en zere ribben. Het kost de politie moeite Roy te overmeesteren. Hij wordt drie dagen opgesloten. Nu, na een half jaar, zit de huisschilder voor drie rechters.
Officier van justitie Evelien ter Braak weet dat er al langer ‘rumoer’ in de buurt was. Maar, dat weegt ze in de strafzaak tegen Roy P. niet mee.

Vlag
„Eigenrichting kan niet”, is haar enige devies. De eis: 120 uur taakstraf, 57 dagen voorwaardelijke gevangenisstraf, en een proeftijd van drie jaar met een contactverbod. Op de dagvaarding prijkt niet dat P. de excentrieke Deldense met een vlag van de Kriegsmarine, uit de tijd van Hitler-Duitsland, te lijf zou zijn gegaan. Dat verklaarde alleen het slachtoffer, aldus de aanklaagster.

4 miljoen
‘Zuster Helena’, in zwarte jurk en witte schort, licht haar vordering toe. Zij claimt 4.010.000,06 euro, waarvan drie miljoen smartengeld. In een warrig betoog klaagt ze dat ze al tien jaar als gelovige wordt dwarsgezeten door werkelijke alles en iedereen. Ze klaagt dat twee antieke geweren en Duitse vlaggen in beslag zijn genomen, onterecht.

Kannibaal
Ze noemt P. een atheïst en een kannibaal. Hij zou haar pink hebben afgebeten. Als ze hem aanduidt als moordenaar en verkrachter, fluit rechtbankpresident Bert Stoové haar terug. Als ze de rechters dreigt te wraken, krijgt ze gelegenheid dat toe te lichten. ‘Zuster Helena’ zet niet door. Het Openbaar Ministerie matigt haar miljoenenclaim. Officier Ter Braak vindt 500 euro smartengeld op z’n plaats en 1.195 euro voor de ambulance, stomerij, haar bril, een taxi en een verdwenen vlag.

Krantenkoppen
P.’s advocaat Jan Willem Bosman citeert krantenkoppen. Van ‘Gewelddadige transseksuele zuster weer voor de rechter’ tot ‘Getergde non jaagt achter jongetjes aan’. Burgemeester Ellen Nauta (Hof van Twente) gaf eerder aan geen oplossing te hebben. „Dat is de context.” Volgens Bosman kreeg een ‘geweldsuitbarsting’ als deze zelden zoveel steun uit de buurt en van de politie. Roy P. kreeg het laatste woord. „Ik hou me wijselijk stil.”

Vonnis 22 november.

Hengelo e.o.