Emiel (14) uit Markelo is de jongste zweefvlieger van Nederland

VIDEOMARKELO/TERLET - Amper veertien jaar en al in bezit van een zweefvliegbrevet. Emiel Baltussen uit Markelo behoort sinds begin deze maand tot de jongste piloten van Nederland. „De eerste keer in mijn eentje was best spannend.”

Het is een zonnige ochtend op vliegveld Terlet op de Veluwe tussen Apeldoorn en Arnhem. Het is de thuisbasis van de Gelderse Zweefvliegclub, een vereniging met zo’n tweehonderd leden. Tussen de vliegtuigen van universiteiten als de TU Delft en de Eindhoven University rijdt Markeloër Maarten Baltussen voor om een lift te geven naar de startbaan van de club. Daar is z’n zoon Emiel al sinds de vroege ochtend aanwezig.

Emiels logboekje vol vluchtgegevens is al goed gevuld. Maar liefst 71 vluchten maakte hij de afgelopen jaren, waarvan 61 als piloot. „En daarvan zijn er vijf solovluchten”, vertelt hij trots. De vader van Emiel besmette zijn zoon met het ‘zweefvliegvirus’. Zelf zit Baltussen-senior ook al sinds zijn veertiende achter de stuurknuppel. „En dat komt weer door mijn eigen vader”, vertelt Maarten op weg naar de 85 meter hoge heuvel van waar vandaan zoon Emiel en de andere leden hun vluchten maken. „Hij was luchtmachtofficier, maar vloog zelf niet. Toen hij ging zweefvliegen ging ik vaak mee en later begon ikzelf ook. Ik heb mijn eigen twee zoons van jongs af aan meegenomen naar Terlet. Vanaf hun vijfde of zesde komen we hier bijna wekelijks.”
Tekst gaat verder onder de afbeelding

Hengelo e.o.