Volledig scherm
De helikopter staat op het erf van Ronny Roescher klaar voor een volgende rondvlucht boven Twickel. © Ronny Roescher

Ergernis over helikopter boven Twickel: ‘Dit geeft een unheimisch gevoel’

Een helikopter heeft zaterdagmiddag meerdere malen minutenlang vlak boven landgoed Twickel gevlogen, tot irritatie van bezoekers en beheerder Rob Bloemendal. "Twickel is voor rustminnende natuur- en cultuurliefhebbers."

Het geklepper van de wieken, het gevoel van boven bekeken te worden: het verstoorde afgelopen zaterdag de rust op landgoed Twickel, zegt Rob Bloemendal. Zeker twintig keer vloog er minutenlang een helikopter boven de tuinen en het kasteel. Meten kon hij het niet en schatten is lastig, maar Bloemendal vond dat-ie laag vloog. "Ik heb me er op een gegeven moment aan geërgerd. En ook tuinbezoekers die ik sprak hadden er last van."

Het geeft een unheimisch gevoel als er om de paar minuten een helikopter boven je tuin hangt, zegt Bloemendal. Hij is beheerder van de buitenplaats: het kasteel, het park en de tuin vallen onder zijn hoede. "Ik gun iedereen zijn verzetje, en in een helikopter boven Twickel hangen is natuurlijk hartstikke leuk, maar kan dit zomaar? Vliegen boven andermans grond, om geld te verdienen of om mensen te vermaken? Dat is een soort exploiteren van onze buitenplaats."

Personeelsuitje

Hij gaat er bij de provincie niet over klagen, maar wil wel opheldering. "Twickel is voor rustminnende natuur- en cultuurliefhebbers, zo staat in onze statuten. Past dit daarbij? Het lijkt me geen goed idee dat dit elke zaterdag zo gaat."

Navraag leert dat de helikopter vertrok vanaf het erf van Ronny Roescher, aan de Bentelosestraat in Ambt Delden. Hij pacht daar grond van Twickel. "Ik kan me voorstellen dat het opgevallen is", reageert Roescher vrolijk. "Het was voor een personeelsuitje van een bedrijf uit Zandvoort. Die kwamen bij ons op het erf, na een dropping, en maakten per drietal een rondvlucht van zes minuten."

Daar was ook ontheffing voor. Van de provincie Overijssel mocht er op 18 mei tussen 09.00 en 17.00 uur twaalf keer een helikopter opstijgen en landen. Roescher: "Laag boven Twickel hangen is een beetje dom. Maar ik ga ervan uit dat zij zich wel aan de regels van de luchtvaart hebben gehouden."

Die regels zijn vrij eenvoudig. Als er ontheffing is verleend mogen helikopters mogen bijna overal vliegen, mits ze niet hoger komen dan ongeveer 450 meter (1500 voet) of lager dan zo'n 150 meter (500 voet). Boven de bebouwde kom en Natura 2000-gebieden geldt een minimum van 300 meter (1000 voet). Uitzonderingen zijn onder andere Paleis Huis ter Duin en het Binnenhof: daar zijn helikopters verboden. Maar boven landgoed Twickel mag het wel. Of die afstanden altijd even netjes worden gehanteerd, is trouwens moeilijk handhaafbaar. Achteraf kunnen wel de radargegevens worden opgevraagd. Daarop kan alles uitgemeten worden.

Deskundigen stellen echter dat het geluid toch wel hoorbaar is, of een helikopter nou op 150 of 250 meter hoogte vliegt. Dat daarover geklaagd wordt? "Er is altijd wel iemand die zich ergens aan ergert", zegt René van der Haring, directeur van Heli Holland, een bedrijf dat zakelijke en particuliere vluchten aanbiedt. Volgens Van der Haring mag er helikoptertechnisch al zo weinig in Nederland. "Het is een van de allerslechtste landen in Europa", zegt hij, doelend op strenge regelgeving.

'Branche kapot'

Er gaat heel wat water door de zee voordat er toestemming is voor vluchtjes als die boven Twickel. En dat frustreert Van der Haring mateloos. "Als ze het op milieu of veiligheid kunnen gooien, is alles heilig verklaard in dit land. Het is gewoon niet te doen. In drie jaar tijd is de hele branche kapot. Dan kunnen we alleen nog vliegen vanaf vliegvelden, en die hebben limieten aan het aantal helikopterbewegingen. Er zijn al bedrijven die gestopt zijn omdat het geen zin meer heeft."

Van der Haring verwacht dat het aantal pleziervluchten de komende jaren eerder af- dan toeneemt. Maar niet als het aan Ronny Roescher ligt. De vluchtjes bevielen de gasten wel. "Als het aan mij ligt gaan er nog meer van die bewegingen komen. Misschien dat ik zelf mijn brevet ga halen, dan wil ik ook een helikopter hebben. Dat is helemaal mode." Lachend: "Ik weet alleen niet of ik dat met Twickel voor elkaar krijg."

Hengelo e.o.