Volledig scherm
Asbestsanering in de Goorse wijk Hogekamp. Eternit verstrekte tot in de jaren zeventig gratis asbesthoudend materiaal aan Gorenaren, waardoor het asbest op veel plekken in Goor is terug te vinden. © Vincent Jannink

Eternit in Goor hoeft niet te betalen voor schade van asbestvervuiling

GOOR - Eternit kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de schade van de omvangrijke asbestvervuiling in Hof van Twente, omdat vorderingen tot schadevergoeding ‘hoogstwaarschijnlijk’ zijn verjaard. Dit heeft de advocaat van de gemeente aan burgemeester en wethouders laten weten na een kort onderzoek. 

Het college heeft daarop besloten dat er geen aanvullend onderzoek komt naar de vraag of het verstrekken van asbestcementafval door Eternit aan inwoners inderdaad onrechtmatig was en of ook aan de andere wettelijke vereisten voor aansprakelijkheid is voldaan.

Gelet op de ‘grote waarschijnlijkheid’ van verjaring van de vorderingen stelt ook de ‘huisadvocaat’ (kantoor Damsté)  zich op het standpunt dat nader onderzoek geen toegevoegde waarde heeft. 

Kort onderzoek

B en W lieten het korte onderzoek uitvoeren naar aanleiding van vragen van de SP, Gemeente Belangen, D66 en PvdA. Deze vier oppositiepartijen vinden dat Eternit moet meebetalen aan de miljoenen kostende asbestsanering in de Hof, omdat het bedrijf volgens hen die vervuiling heeft veroorzaakt. CDA Overijssel vindt dat ook, bleek later uit vragen van Statenlid Bouwien Rutten aan Gedeputeerde Staten.

Asbest in wegen en erven

Tot in elk geval 1974 heeft Eternit jarenlang gratis asbesthoudend afval, asbestcementafval, aan burgers verstrekt. Zij gebruikten dat onder meer voor het verharden van wegen en (boeren)erven. Volgens de wet verjaart een vordering tot schadevergoeding in elk geval na 30 jaar (2004). Bovendien heeft de gemeente Eternit in het verleden nooit eerder aansprakelijk gesteld, zodat er geen beroep op bijzondere omstandigheden kan worden gedaan, meldt de advocaat.

Hengelo e.o.