Volledig scherm
Op de foto geeft Bart Schurink de Holtbar aan familie Sanchez. Met van links naar rechts, van boven naar beneden: Bart Schurink, Mignon Sanchez- Gerritsjans, William Sanchez, Alec, Inés en Hugo. © Marianne Hutten

Familie Sanchez uit Delden krijgt duurzaamheidscompliment

DELDEN De Holtbar, het doorgeefcompliment voor duurzame projecten, is voor de 17e keer doorgegeven. Familie Sanchez uit Delden heeft de Holtbar gekregen uit handen van Bart Schurink. Zij krijgen de Holtbar voor hun inzet voor duurzaamheid en de familiedynamiek die ontstaat als duurzaamheid zo in de genen zit.

,,Toen ik de Holtbar kreeg, wist ik eigenlijk ook meteen aan wie ik de Holtbar daarna wilde doorge-ven”, vertelt art Schurink. ,,Familie Sanchez vind ik een inspirerend voorbeeld voor andere gezinnen. Mignon is bijvoorbeeld bezig met het fietsplan met de e-bikes, William is toch maar even een eenmansfractie met GroenLinks in de raad en vooral: je ziet dat de hele familie ermee bezig is, dat geeft een mooie dynamiek!”

Hot item

Mignon en William kennen elkaar via Aegee in hun studententijd in Amsterdam. Mignon is geboren in Delden, William op de Filipijnen. Als 15-jarige kwam William naar Nederland. “Ik was verbaasd over de hoeveelheid eten en afval dat weggegooid wordt hier, ik was hergebruik gewend” vertelt William. “Het keerpunt – dat ik van passief naar actief werd qua duurzaamheid - kwam toen bij Aegee aan mij werd gevraagd om een congres over duurzaamheid te organiseren. Daardoor ging de knop om”. Mignon ziet duurzaamheid als visie, niet als ‘hot item’. “Ik geloof in de kracht van kleine getallen, dat we bewust consumeren”.

Geen pluktuin

“We zien de wereld soms als één grote pluktuin, dat gaat niet”, aldus Mignon. Mignon hoopt vooral elkaar aan te steken met juist ook de kleine dingen die je kunt doen. “In de wasstraat vroeg ik pas nog of het water gerecycled wordt. Het antwoord was nee. Ik vraag dan toch vriendelijk of ze aan de baas willen laten weten dat er iemand naar gevraagd heeft”. En zo somt Mignon al pratend nog veel meer voorbeelden op: van ballonnen tot de bloemen die worden gekocht en van fairtrade chocola tot de plastic bekertjes die best vervangen kunnen worden door gewone bekers. “Het zou goed zijn als we het gebruik centraal stellen, dat we bewust kiezen, hoe lastig dat soms als consument ook is”.

Hengelo e.o.