Volledig scherm
Busjes van de douane bij het bedrijf in Goor © Jack Huygens / News United

FIOD doet invallen in Twente: drie arrestaties wegens witwassen miljoen euro

updateGOOR/ENTER/ALMELO - De FIOD pakte maandag bij een reeks invallen in deze regio drie mensen op. Dat gebeurde op verdenking van het witwassen van ongeveer één miljoen euro. Het gaat om twee mannen (62 en 30 jaar) en een 54-jarige vrouw. Alledrie zijn afkomstig uit de gemeente Wierden. 

De FIOD, politie en douane waren maandagochtend vroeg al massaal aanwezig bij een houtkachelbedrijf aan de Spechthorstweg in Goor. Die inval maakte deel uit van een serie doorzoekingen, bij in totaal vijf woningen en vijf bedrijfspanden in heel deze regio. 

Naast het pand in Goor viel de FIOD binnen in Almelo, Apeldoorn, Nijverdal Rijssen en een woning in Enter. Bij die inval in een woning aan de Erve Oldenhof zijn voertuigen in beslag genomen. Op het adres in Enter is een administratiekantoor gevestigd.

Beslag op rekeningen en auto's

Bij de invallen is beslag gelegd op digitale en fysieke administratie. Ook zijn drie Mercedessen, een BMW en een quad in beslag genomen door de FIOD. Ook op binnenlandse en buitenlandse bankrekeningen is beslag gelegd.

De douane en politie hebben geassisteerd bij de invallen, onder andere door de inzet van honden. Onbekend is nog waar de drie personen zijn opgepakt. Alledrie worden ze verdacht van betrokkenheid bij het witwassen van meer dan een miljoen euro.

Verdovende middelen

Bij de inval in Goor moest ook de brandweer ter plaatse komen. Na de vondst van enkele vaten ontstond het vermoeden dat er gevaarlijke stoffen aanwezig zouden kunnen zijn in het bedrijfspand aan de Spechthorstweg. Later op de maandagmiddag bleek dat echter niet het geval. Wel werd 6 kilo hennep gevonden. Deze zijn overgedragen aan de politie.

Het pand in Goor staat op bedrijventerrein de Spechthorst en verkoopt hout-en pelletkachels, maar biedt ook boilers en cv-heaters aan. Het bedrijf levert door heel Nederland, België en Duitsland. 

Onderzoek naar herkomst geld

De FIOD is het onderzoek naar de witwaspraktijken gestart na verkregen informatie uit een politieonderzoek. Daaruit bleek dat grote contante bedragen zijn gestort op bankrekeningen van bedrijven van de drie verdachten. Het onderzoek liep al vanaf 2016 en moet nog uitwijzen waar het geld precies vandaan komt. Het Functioneel Parket onderzoekt de zaak verder.

Hengelo e.o.