FNV roept op tot staken bij Plukon in Goor

FNV Voedingsindustrie wil op 10 april een staking uitroepen bij pluimveeverwerker Plukon. De werkgevers in de branche sloten met CNV een nieuwe CAO, maar die vindt de FNV voor zijn leden veel te mager.

Volledig scherm
Personeel van pluimveeverwerker Plukon moet zich niet laten plukken. Daarom roept FNV-bestuurder Jan Verhoeven op om op 10 april te staken. © Carlo ter Ellen DTCT

Geholpen door wat kaderleden uit de fabriek, probeerde bondsbestuurder Jan Verhoeven het Plukon-personeel donderdagmiddag bij een poortactie te motiveren om het werk voor één dag neer te leggen. Het toespreken van de middagploeg van Plukon en uitleggen wat de bedoeling is, had overigens nogal wat voeten in aarde.

Er was sprake van een Babylonische spraakverwarring, want circa de helft van het personeel op de werkvloer van Plukon is van buitenlandse afkomst. Bij Plukon werken ca. 200 vaste medewerkers en ruim 100 uitzendkrachten. Veel werknemers zijn afkomstig uit Oost-Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Vakbondsbestuurder Verhoeven beloofde daarom maandag in het Pools en Engels vertaalde actiepamfletten te zullen aanleveren.

FNV eist 5% meer loon

Verhoeven maakte de Plukon-mensen duidelijk wat er volgens hem niet deugt aan de CAO-afspraken die het CNV maakte met werkgeversclub Nepluvi uit de pluimveesector. Het gaat daarbij vooral om het feit dat de leeftijd waarop men seniorendagen krijgt twee jaar opschuift, dat er toeslagen voor late diensten en werken op zaterdag worden verlaagd en dat de loonsverhoging van 4,25% te laag is. De FNV wil 5% meer loon.

Volledig scherm
© Carlo ter Ellen DTCT

Twee soorten werknemers

Wat de vakbond ook stoort is dat er op de werkvloer ‘twee soorten werknemers rondlopen’, zoals Verhoeven het uitdrukte. “De oudgedienden krijgen meer loon dan de nieuwkomers. Zo krijg je concurrentie onder elkaar. De dure mensen worden de deur uitgekeken op deze manier. Voor wie hetzelfde werk doet, moet loon moet voor iedereen gelijk zijn.”

Uitnodiging voor gesprek

In bedrijven waar niet al teveel wordt verdiend, is de loonderving bij staking doorgaans een puntje. Want wie staakt, krijgt ook geen loon. De stakingsuitkering van de FNV bedraagt 58 euro netto per dag, zo werd er verteld. Alleen voor de FNV-leden uiteraard. “En voor wie zich opgeeft als lid”, beloofde Verhoeven. Of het daadwerkelijk tot een staking komt, valt te bezien. Want de Plukon-directie heeft de FNV uitgenodigd voor een nieuw gesprek.

Volledig scherm
© Carlo ter Ellen DTCT

Hengelo e.o.