Volledig scherm
© Lars Smook

Fokveedag Markelo is traditie voor jeugd én kalfjes

MARKELO - De fokveedag. Voor veehouders met hart voor de fokkerij een dag van elkaar weer eens zien, bijpraten, kijken naar en praten over elkaars koeien. Gisteren werd op het weiland bij Herberg De Pot de jaarlijkse keuring van koeien, kalfjes en pinken gehouden.

In totaal 89 dieren werden gekeurd. Minder dan vorig jaar, toen er nog 141 door de ring liepen. Die verminderde animo is deels overmacht, zegt voorzitter van de fokveedagcommissie Maarten Bussink. "Twee grote inzenders hebben hun dieren helaas moeten terugtrekken vanwege veterinaire redenen. En verder helpt de situatie in de sector niet mee, de stemming is door de huidige melkprijzen niet positief. Er gaat veel tijd zitten in de voorbereidingen, daar heeft niet iedereen zin in"

Traditie
Een toekomst is er echter wel degelijk voor de fokveedag, zegt Bussink. "Het is traditie, het zou zonde zijn als deze dag niet meer gehouden zou worden. En daarnaast hebben we nog steeds voldoende inzendingen voor het competitiegevoel. Als fokveedagcommissie proberen we om volgend jaar nóg meer veehouders enthousiast te maken en zich in te schrijven."

Jeugd
Terug van weggeweest waren de eenjarige koeien (pinken), toegevoegd aan het programma. Dit om jongeren, eigenlijk te oud om nog een kalfje te geleiden in de ring, tegemoet te komen. "En we hopen dat de jeugd zo enthousiast raakt dat die mee blijft doen", zegt Bussink.

Algemeen kampioen van de dag is koe Elza 159 geworden, van maatschap Pinkert-Burgers.

Hengelo e.o.