Fotografe Barbara volgde de illustere Goorse Biertent Rellie zes weken lang

VideoGOOR - Zes weken volgde fotografe Barbara Trienen de mannen van de Goorse Rellie, het mysterieuze genootschap van mannenbroeders rondom het jaarlijkse Schoolfeest. Gisteren bij de optocht maakte ze de laatste foto’s. In zwart-wit. „Die doorleefde koppen, dat is voor mij Twente.”

Volledig scherm
Fotografe Barbara Trienen maakte een fotoproject over de Goorsche Biertent Rellie: de illustere groep viert dit jaar het 70-jarig bestaan. © Reinier van Willigen

In de gebruikelijke waas van rook en veel lawaai trekken ze voorbij. Het sluitstuk van de optocht, elk jaar opnieuw. Als kind, zegt Barbara Trienen, was ze vaak bang . „Het zag er allemaal angstaanjagend uit. En al die mannen gingen schuil achter maskers. Hun gezichten zag je nooit. En als ik dan aan mijn ouders vroeg wie dat waren, kreeg ik altijd halve antwoorden.”

De Goorse Biertent Rellie: ze groeide ermee op. Zoals iedereen in Goor. „De Rellie hoorde bij het Schoolfeest en het Schoolfeest bij Goor. In de tent zag je die mannen lopen in hun blauwe polo’s. Ze hoorden bij het feest. Goorse jongens die het liefst altijd jongen zouden blijven. Lawaaimakers, wagenbouwers, liefhebbers van harde muziek en bier. Om erbij te horen, moet je worden gevraagd. Een uniek fenomeen. De Rellie bestaat alleen in Goor.”

Hengelo e.o.