Volledig scherm
© Wouter Borre

Fractievoorzitter CDA Hof van Twente hapt niet op kritiek van PvdA

DELDEN - Yvonne Nijhof praat eigenlijk liever niet over de heftige verwijten die PvdA-fractievoorzitter Fred Rijkens te pas en te onpas op het CDA uit. "Want dat is niet zinvol. Het vreet bovendien tijd en energie. Ik geloof ook niet dat de burger erop zit te wachten. Ik word er in elk geval nooit door anderen op aangesproken. Ik denk dat veel mensen zo langzamerhand een beetje moe zijn van die kritiek. Het heeft ook niks met politiek te maken. De burger wil gewoon dat zijn gemeente goed wordt bestuurd en dat de gemeenteraad zich druk maakt om dingen die er toe doen. Onderling gekissebis, met modder gooien en discussies via de media lossen niks op", zegt de 53-jarige Deldense fractievoorzitter van het CDA in de zonovergoten tuin van haar boerderij.

Inhoud, daar gaat het volgens haar om. Dat is het enige dat in haar optiek telt. Nijhof: "Ik ga voor de inhoud. Komt een andere partij met iets waar wij achter staan, dan steunen we dat. Ongeacht de politieke kleur, die speelt geen rol. Je zit immers in de raad om samen zaken te realiseren, niet om elkaar vliegen af te vangen."

Asielzoekers
De laatste keer dat haar PvdA-collega Rijkens van zich liet horen was in een persbericht over de afspraak tussen de gemeente en Bouwvereniging Ambt Delden dat er geen vluchtelingen in Bentelo en Hengevelde worden gehuisvest. Rijkens hekelt die afspraak, die inmiddels van tafel is, en suggereert dat het CDA er in de hand in heeft gehad. Hij meldt op basis van horen zeggen dat het CDA beide dorpen 'eigenlijk niet geschikt vond' (voor huisvesting van asielzoekers, red). De PvdA'er spreekt over discriminatie op een 'nette manier' verpakt.Het CDA in Ambt Delden, de Bouwvereniging Ambt Delden en de CDA-fractie zijn in zijn ogen drie handen op een buik. Het CDA loopt het risico dat de indruk ontstaat dat deze partij in sommige delen van de gemeente geen asielzoeker wil opvangen, aldus Rijkens. En dat het CDA in de raad tegen de giga-windmolen op het bedrijventerrein Zenkeldamshoek stemde gebeurde onder druk van partijgenoten uit Ambt Delden, is zijn 'sterke indruk'.

Niet op de hoogte
Nijhof verwijst deze kritiek naar het rijk der fabelen. Ze was, vertelt ze, niet op de hoogte van de huisvestingsafspraak voor vluchtelingen. Dat de fractie haar oren zou laten hangen naar partijgenoten uit Ambt Delden is 'van de zotte'. Nijhof: "Wij zijn er voor inwoners uit heel Hof van Twente. Laat dat duidelijk zijn."

Fractievoorzitter
De Deldense volgde in januari vorig jaar Eric Rikkert op als fractievoorzitter, nadat ze in maart 2014 in de gemeenteraad Hof van Twente was gekozen. Rikkert stopte, omdat hij zijn politieke werk niet langer kon combineren met zijn baan. Nijhof zat voor het CDA ook twaalf jaar in provinciale staten en was een periode raadslid in de voormalige gemeente Stad Delden.

Samen met elkaar
Yvonne Nijhof is getrouwd en heeft een zoon en een dochter. Thuis helpt ze haar man bij het fokken van Japanse Wagyu-runderen waarvan ze er 40 hebben rondlopen. Ze komt naar eigen zeggen uit een katholiek CDA-nest met zes meiden en is tevens bestuurslid van de Heilige Geestparochie. De Deldense staat voor 'samen met elkaar in buurt, wijk en dorp'.

Ze geldt als specialiste jeugdzorg en sociale zaken. In haar functie als fractievoorzitter probeert ze de grote lijnen in de gaten te houden en het overzicht te 'bewaren en te bewaken'. "Als het even niet lukt zal ik mijn fractiegenoten helpen, maar ik zal niet het woord in een raadsvergadering van een collega overnemen. We hebben in de fractie duidelijke werkafspraken."

Grootste partij
Met 9 van de 25 zetels in de gemeenteraad is het CDA de grootste partij. De andere partijen zijn coalitiepartner VVD (4 zetels), PvdA (4), Gemeente Belangen (3), D66 (3) en de SP (2). Het CDA levert in het college van B en W twee wethouders, Pieter van Zwanenburg en Harry Scholten, en de VVD een, Wim Meulenkamp.

Sfeer
De sfeer in de gemeenteraad is volgens Nijhof doorgaans goed. "Behalve dan de momenten dat de PvdA in haar eigen gelijk blijft hangen, dan wordt het weleens vervelend en loopt het tegen de grens aan. Maar ik zoek de confrontatie niet op. Rijkens hoopt dat ik 'hap', maar wat dat betreft ben ik anders dan voorganger Eric Rikkert die de confrontatie wel met hem aanging. Rijkens mist dat. Ik hoop dat er een moment komt dat hij er mee stopt. Welke voldoening haalt Rijkens eruit? Daar ben ik benieuwd naar."

Ambitie
Ze zou best wethouder willen worden, die ambitie is er. "Maar", zegt de Deldense, "je moet realistisch zijn: Pieter en Harry doen het hartstikke goed, daar is geen twijfel over. Of we ooit weer met de PvdA een coalitie vormen? We willen in principe met elke andere partij een goede relatie en sluiten anderen op voorhand niet uit. Dus ook de PvdA niet."

Hengelo e.o.