Volledig scherm
Aangetroffen in Delden: gebakken spons. © Emiel Muijderman DTCT

Gebakken spons gevonden op drie locaties in Delden

DELDEN - Inwoners van Delden hebben de afgelopen dagen op verschillende plekken gebakken spons aangetroffen. Vorige week vond een bewoonster het gefrituurde goedje aan de Peperkampweg en op maandag werd het verwijderd uit een heg aan de Nieuwstraat. 

Op dinsdag kreeg de politie een nieuwe melding van gebakken spons. Dit keer aan de andere kant van Delden aan het Rauwland.

Honden- en kattenhaters leggen de gefrituurde of gebakken huishoudsponzen uit met als doel de dieren te treffen. De geur trekt honden en katten aan en als ze de spons eten zwelt de spons op door het maagsap. Dit leidt tot verstopping en pijn bij de dieren en kan in ernstige gevallen de dood tot gevolg hebben.

Alert

De politie vraagt mensen alert te zijn bij het uitlaten van de hond. Voorlichter Frank Brouwer: „Niet alleen voor mogelijke gebakken spons. Er kunnen in de openbare ruimte allerlei dingen liggen die schadelijk voor honden kunnen zijn. Zo kunnen er resten van bouwmaterialen liggen, zoals purschuim.” Hondeneigenaren hoeven volgens Brouwer niet in paniek te raken nu er gebakken spons is aangetroffen. „Hondeneigenaren moeten altijd opletten wat hun hond eet bij het uitlaten. Want de kans dat je hond iets ongezonds eet dat er onbedoeld ligt, is vele malen groter dan dat er bewust een gebakken spons is neergelegd.”

Afvalcontainer

Als mensen iets aantreffen wat lijkt op gebakken spons dan kunnen zij dit het beste meenemen en in een afvalcontainer doen. „Voor een onderzoek is degelijk materiaal wat een tijd buiten heeft gelegen onbruikbaar.”

Hengelo e.o.