Volledig scherm
© Wouter Borre

Geen diensten meer in katholieke kerk in Bentelo

BENTELO - In de katholieke kerk in Bentelo worden binnen afzienbare tijd geen kerkdiensten meer gehouden. De locatieraad en het parochiebestuur gaan onderzoeken of de kerk als multifunctioneel gebouw voor het dorp behouden kan blijven.

Voorzitter Roelof Visscher van de locatieraad maakte gisteren bekend dat de karakteristieke OLV-kerk in Bentelo aan de eredienst wordt onttrokken. Dat gebeurt niet van de ene op de andere dag. "Dat zal nog zeker een half jaar duren. Maar we willen wel de gang erin houden en snel aan de slag met het onderzoek of het pand een multifunctioneel gebouw kan worden. We trekken daarbij op met het parochiebestuur. Er moet een gedegen en solide plan komen hoe we als dorp het kerkgebouw in stand kunnen en willen houden. Want zonder een goed plan zal het parochiebestuur zijn eigen weg volgen. Een harde constatering, maar een heldere oproep aan Bentelo", zegt Visscher.

Enquête

Uit een enquête, die door negenhonderd Benteloërs is ingevuld, blijkt dat de inwoners het kerkgebouw willen behouden. De optie om de kerk deels multifunctioneel te maken en deels voor kerkactiviteiten te behouden had met 35 procent de meeste stemmen. Als tweede mogelijkheid (29 procent) werd genoemd om er geen diensten meer te houden, maar er een multifunctioneel centrum van te maken. De locatieraad en de dorpsraad hebben beide opties onderzocht. Daaruit bleek dat het voorkeursscenario onhaalbaar is. Visscher: "Het is niet exploitabel te krijgen en de balans kan niet sluitend worden gemaakt. Wel opmerkelijk is dat 85 procent te kennen gaf niet naar een andere kerk te gaan als de kerk aan de eredienst wordt onttrokken." Benteloërs die willen blijven 'kerken' zullen moeten uitwijken naar Hengevelde of Delden.

Hengelo e.o.