Volledig scherm
Karlijn Paarhuis-Vos uit Markelo strijdt tegen een zeldzame vorm van kanker. Ze zamelt geld in voor haar eigen behandeling in Duitsland. © Emiel Muijderman

Geen tijd te verliezen voor Markelose Karlijn

MARKELO - Een dure therapie in Duitsland is voor Karlijn Paarhuis-Vos de laatste strohalm in haar strijd tegen kanker. Via crowdfunding probeert ze geld bij elkaar te krijgen. 

Tijd om te wachten tot ze de 80.000 euro bij elkaar heeft die nodig is voor haar behandeling bij oncoloog Stefaan van Gool in Keulen is er niet. Karlijn Paarhuis-Vos voelt zich nu nog goed genoeg om therapie te ondergaan. 

Daarnaast is de 43-jarige moeder van twee meiden van 8 en 5 niet van plan om zich 'zomaar' over te geven aan die rotziekte die kanker is. En dus zijn de behandelingen tegen haar anuscarcinoom, een zeldzame en agressieve vorm van kanker, vorige week woensdag al begonnen. 

Tumor

Het is juni 2015 als de eerste klachten zich manifesteren bij Karlijn. “Ik dacht aanvankelijk aan aambeien. Maar op een gegeven moment begon het te bloeden en kreeg ik veel pijn. Het bleek te gaan om een kwaadaardige tumor. Een anuscarcinoom zoals de officiële benaming luidt. De behandelend arts zei nog: je bent er mooi snel bij. De kans dat het gezwel na bestraling weg is, is 95 procent. Balen dat ik net bij die 5 procent hoor bij wie het niet geneest.”

Uitzaaiingen

Een half jaar later ontdekt Karlijn gezwellen in haar liezen, 3 in de linkerlymfeklier en 2 in de rechter. Na bestraling en chemotherapie verdwijnen vier tumoren. De vijfde wordt operatief verwijderd. De kanker blijkt agressief. Het is december als uitzaaiingen in de longen worden ontdekt. "Anderhalf tot twee jaar is me gegeven wanneer we niks doen. De artsen konden mij een zware chemotherapie aanbieden, maar het effect daarvan is onduidelijk. Ik wil niet de laatste jaren van mijn leven doodziek in bed doorbrengen als gevolg van een chemo die geen effect heeft.”

Persoonlijk vaccin

De chirurg in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam wees Karlijn op ‘dendritische immunotherapie’,  een behandeling tegen agressieve vormen van kanker waarbij het lichaam wordt geïnjecteerd met een op persoonlijk vaccin. 

Dat vaccin, dat opgekweekte witte bloedlichaampjes uit het eigen lichaam bevat, versterkt het afweersysteem van het lichaam en doodt kankercellen. Het is een behandeling die nog in de kinderschoenen staat. 

“In Nederland is er een studie gaande naar dendritische immunotherapie. Maar daarvoor komen alleen patiënten met een melanoom in aanmerking. Ik heb het zeldzamere carcinoom.”

Vogelgriep

Het betekent dat Karlijn moet uitwijken naar het buitenland. Via Google stuit ze op Van Gool, die goede resultaten boekt met zijn immunotherapie in combinatie met 'Newcastle Disease'. "Dat is vogelgriep, apart hé? In het voortraject wordt dat bij patiënten ingebracht en moet de tumor verzwakken. Als de kanker zwak genoeg is wordt deze aangevallen met het persoonlijke vaccin. Er zijn goede resultaten mee behaald." 

Voor Karlijn is er echter een probleem:  de behandeling kost 80.000 euro en wordt niet vergoed door de verzekering. Karlijn besluit een stichting op te richten en het geld zelf bijeen te krijgen. Ik wil nog niet dood. Ik wil mijn dochters zien opgroeien. Ik grijp nu alles aan." 

Hartverwarmend

Als Karlijn haar verhaal deelt op Facebook deelt, volgt een stroom aan reacties. Haar missie wordt omarmd, hulp komt van alle kanten: familie, vrienden, kennissen. Maar ook van volslagen onbekenden. Inmiddels lopen er tientallen inzamelacties voor de Stichting Karlijn. 

"Je kunt het zo gek niet bedenken. Mensen bieden allerlei goederen en diensten aan waarvan de opbrengst ten goede komt van mijn stichting. Fotoshoots, armbandjes, kleding, paardenspullen... Op de balie van mijn oude werk staat een geldpotje. De school van mijn meiden houdt een actie. Iemand loopt een marathon en laat zich sponsoren voor mij. Hier in Markelo worden evenementen georganiseerd ter ere van mij. Gisteren zijn kinderen uit de straat de deuren langsgegaan om lege flessen in te zamelen voor de Stichting Karlijn. Hartverwarmend."  

Dan strijdbaar: "Ik ga er van uit dat ik beter word. Zodat ik straks, als alles achter de rug is mijn grote hobby paardrijden weer op kan pakken. Eens per week rijd ik nog, ondanks dat rijden pijnlijk is. Maar op de rug van mijn maatje kan ik alle ellende even vergeten."

Help Karlijn

Wie Karlijn wil helpen in haar strijd tegen kanker kan meer informatie vinden op www.facebook.com/StichtingKarlijn. Acties voor Karlijn kunnen hier ook aangemeld worden. Doneren kan via NL53 INGB 000 77 93 986. Als meer geld wordt opgehaald dan nodig is, dan wordt dit geschonken aan KWF Kankerbestrijding. 

Hengelo e.o.