Volledig scherm
Vrachtwagens moeten optrekken en afremmen op de Plasdijk om met een slakkengang de drempel te nemen. Dat kan gevaarlijk zijn bij het inhalen van fietsers. © Christian van der Meij

Gemeente Belangen wil proef met nepdrempels op Plasdijk Markelo

MARKELO - Door de belijning op de weg lijkt het net een verkeersdrempel. Maar schijn bedriegt, er zit geen verhoging in. Toch remmen hardrijdende automobilisten af. Volgens Bennie Nijenhuis, raadslid voor Gemeente Belangen, kan dit een oplossing zijn voor binnenwegen in het buitengebied waar vaak te hard word gereden.Nijenhuis stelt voor om de proef op de som te nemen en in de Plasdijk in Markelo, een 60-kilometerweg waar door veel automobilisten te hard wordt gereden, een aantal van die nepdrempels aan te brengen. De Plasdijk wordt momenteel vernieuwd, volgens Nijenhuis een uitstekende weg voor de proef. „Er zijn steeds meer klachten over de verkeersdrempels in het buitengebied. De drempels zijn de oorzaak van materiële schade aan vrachtverkeer en landbouwvoertuigen. Daarnaast ontstaan er gevaarlijke situaties doordat zwaar beladen vrachtauto’s op de smalle binnenwegen fietsers gaan inhalen”, legt Nijenhuis de achtergrond van het voorstel uit.


Nijenhuis wil van het college van burgemeester en wethouders weten of deze bereid is om een proef uit te voeren met deze vorm van belijning. „Als blijkt dat deze optische drempels eenzelfde effect hebben als een verhoging, kan deze belijning ook op andere wegen in het buitengebied worden toegepast”, stelt het raadslid.


Het buitengebied van Hof van Twente is ingericht als 60 kilometerzone. Ook zijn er snelheidsremmende maatregelen genomen, zoals de aanleg van drempels en plateaus. De zin en onzin daarvan is weer actueel nu de gemeente drie extra verkeersdrempels en een plateau wil aanleggen in de Plasdijk, de verbinding tussen Markelo, Enter, Wierden en Almelo. Deze weg telt momenteel vijf plateaus. De Plasdijk wordt veel gebruikt door forensen, agrariërs en schooljeugd. Ondanks de vijf plateaus wordt er nog steeds te hard gereden. Omdat het wegdek te wensen overlaat, worden de extra snelheidsremmende maatregelen tegelijk met de onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd.

Hengelo e.o.