Freek ter Weele kijkt in de sleuf met mest, waarin 13 van zijn koeien verdronken. De bodemplaten werden door de explosie weggeslagen.
Volledig scherm
Freek ter Weele kijkt in de sleuf met mest, waarin 13 van zijn koeien verdronken. De bodemplaten werden door de explosie weggeslagen. © Gerben Kuitert/TC Tubantia

Gemeente onderzoekt stalvloeren na drama met explosie in Markelo

GOOR/MARKELO - Wethouder Wim Meulenkamp laat onderzoeken hoeveel veehouders in de gemeente Hof van Twente dezelfde of vergelijkbare vloeren in hun  stallen hebben als de familie Ter Weele in Markelo. Bij deze veehouder aan de Enterbroekweg verdronken vrijdagavond dertien koeien in hun eigen mest na een explosie in de stal waarbij de vloer het begaf. Meulenkamp maakte vanavond in de gemeenteraad melding van het gemeentelijk onderzoek na vragen van VVD-raadslid André Elbert over het drama.

De om het leven gekomen koeien stonden op een betonnen vloer met daaronder een mestreservoir. Er zijn waarschijnlijk mestgassen ontploft met al gevolg dat de vloer instortte en de koeien verdronken. Gemeenten zijn volgens landelijke regelgeving belast met het afgeven van vergunningen voor zogeheten emissiearme vloeren. „Dan wil je niet hebben dat boeren op een tikkende tijdbom zitten. Als uit onderzoek blijkt dat zulke vloeren onveilig zijn moeten we daarover met het ministerie van Landbouw in gesprek en ze niet meer voorschrijven”, zei Meulenkamp.

Bezoek

Meulenkamp heeft vanmiddag een bezoek gebracht aan de getroffen veehouder. De wethouder: ,,Het is een grote ravage, je weet niet wat je ziet. Het was schrikken.” VVD-raadslid Elbert, zelf ook veehouder, heeft zich ook ter plekke op de hoogte gesteld en reageerde eveneens geschrokken.

Univé, de grootste agrarische verzekeraar in Nederland, is al met een onderzoek begonnen. Inzet daarbij is of het ongeluk veroorzaakt is door een toevallige samenloop van omstandigheden of door een fout in het ontwerp van de emissiearme vloer. Als dat laatste het geval is lopen veehouders met hetzelfde of soortgelijke type vloer ook risico’s.

Volgens Meulenkamp heeft landbouworganisatie LTO ook een onderzoek aangekondigd dat zich vooral richt op de veiligheidsaspecten. Hij zei dat een explosie van ‘deze omvang’ nog niet eerder heeft plaatsgehad, maar dat er eerder wel ‘incidenten’ zijn geweest.

Spoed

Raadslid Elbert vindt dat er spoed achter de onderzoeken moeten worden gezet. „Als er een fout in het systeem zit moet er snel iets gebeuren om erger te voorkomen”, aldus de VVD’er. Meulenkamp wil eerst de resultaten van de onderzoeken afwachten voordat de gemeente mogelijk een veiligheidsprotocol de deur uitdoet. „Een protocol betekent dat je de oorzaak kent en die weten we nog niet”, aldus Meulenkamp.

Hengelo e.o.