Volledig scherm
Kasteel Warmelo in Diepenheim. Foto: Wouter Borre

Gezonken oorlogsschip is écht Huis te Warmelo

MEDEMBLIK/DIEPENHEIM - Het schip dat is gevonden op de bodem voor de kust van Finland is inderdaad het 18e-eeuwse oorlogsschip Huis te Warmelo. Dat schip komt uit Medemblik en is vernoemd naar Kasteel Warmelo in Diepenheim.

Bij een presentatie van het onderzoek onlangs in de Bonifaciuskerk in Medemblik is het nieuws over de herkomst van het schip bevestigd, meldt de lokale nieuwssite medemblikactueel.nl.

Toevalstreffer
Het waren twee puzzelstukken die per toeval in elkaar schoven. In Finland was rond 2006 een oud oorlogsschip gevonden, dat duidelijk niet aan Finland of de voormalige machtige marines van Zweden en Rusland toebehoorde. Maar aan wie dan wel?

In het Noord-Hollandse Medemblik vond lokaal historicus Peter Swart een oude zeekaart, waarop de locatie van een scheepsramp stond aangegeven, met als enige tekst daarbij: 'Hier is het Noord-Hollands oorlogsschip op gebleven 1715'.

Swart zag in de archieven dat er dat jaar maar één Noord-Hollands schip was dat niet terugkeerde van zijn reis en dat was het fregat Huis te Warmelo. Gebouwd in Medemblik, met een Medemblikker bemanning aan boord. De gemeente-archivaris legde het lijntje met de Finse Maritieme Dienst en al vrij snel kwam er een 'signaal' dat het kassa was, vertelt Frank Streng, burgemeester van Medemblik.

Constructie intact
Het fregat ligt op 62 meter diepte. Toen diepzeeduikers in 2014 naar het schip doken, zagen zij dat de houten constructie van het schip vrijwel intact is gebleven. Dat komt door het koude water, meldt de gemeente in een persbericht. Alle kanonnen staan zelfs nog op het dek.

Het schip is 35 meter lang en had oorspronkelijk drie masten. Daarvan staat er één nog overeind. Het fregat, in 1708 gebouwd, zou op een rots onder water zijn lekgeslagen en 'rechtstandig zijn gezonken'. Door de combinatie van afmetingen, bewapening, de locatie en 'de Hollandse scheepsbouwtraditie' durft de gemeente Medemblik met 95 procent zekerheid te stellen dat het gaat om het tot de Admiraliteit van West-Friesland behorende schip.

Twentse naam
De opmerkelijke naamsvermelding is volgens historicus Swart te herleiden naar Jan Albert Gabriël Sloet (1677-1754). De toenmalige bewoner van Huis te Warmelo was bestuurder van de West-Friese admiraliteit - zeg maar de zeeraad - en daarmee ook vertegenwoordiger namens de provincie Overijssel. "In die functie had hij het recht het schip in 1708 een naam te geven. Een naam die overeenkwam met zijn eigen huis", vertelt Swart. En zo werd Fregat Huis te Warmelo geboren.

Traditie
De naamgeving paste in een traditie. Een aantal schepen van de admiraliteit werd vernoemd naar deelnemende steden als Hoorn, Enkhuizen, Medemblik, Alkmaar en Monnickendam. In de eerste helft van de achttiende eeuw volgden er vernoemingen naar landgoederen en kastelen zoals Beekvliet, Vredenhof, Kasteel van Egmond en dus ook Huis te Warmelo.

Hengelo e.o.