Volledig scherm
Ondernemer René van Ommen in hartje Goor. Door de BIZ gaan hier 'leuke dingen' gebeuren. © Frans Nikkels

'Goor gaat bruisen door BIZ'

GOOR - Ondernemer René van Ommen twijfelt niet. De BIZ is een opsteker voor het centrum van Goor. BIZ staat voor bedrijveninvesteringszone. Dat brengt leven in de brouwerij.

Een ijsbaan in de winter voor het raadhuis, de huidige kerstmarkt die uitgroeit tot een regionaal evenement met 100 of meer standhouders en een grote modeshow van kledingwinkels. René van Ommen ziet het al voor zich. De ondernemer van de modewinkels Hoftrends Mannen en Hoftrends aan de Grotestraat is de voorzitter van de nieuwe Stichting BIZ Centrum Goor.

Activiteitenplan

Het bestuur van deze organisatie wordt onder meer verantwoordelijk voor een vijfjarig activiteitenplan en formeert werkgroepen voor nieuwe initiatieven en evenementen in de stad. Want met de BIZ komt er meer geld beschikbaar om het Goorse centrum aantrekkelijker te maken voor de consument, zoals bijvoorbeeld met die ijsbaan, een kerstmarkt met regionale uitstraling of een modeshow.

De bedrijveninvesteringszone is een fonds van en voor ondernemers in de Grotestraat, de Waterstraat, De Hofte, Het Jannink, de Schoolstraat en het Weversplein. In dit gebied worden 81 winkelpanden aangeslagen voor 425 euro per jaar. De jaren daarna wordt het tarief telkens met 10 euro verhoogd. Het geld, in 2018 in totaal 34.425 euro, wordt geïnd door de gemeente en doorgesluisd naar de Stichting BIZ Centrum Goor die er 'leuke dingen' mee gaat doen.

Stembiljetten

Een voorwaarde is wel dat voldoende middenstanders willen deelnemen aan de BIZ. Begin volgend jaar krijgen ze een stembiljet in de bus. Minimaal 50 procent moet zich over de BIZ uitspreken. En van de ingeleverde biljetten moet twee derde 'ja' tegen de BIZ zeggen om die door te kunnen laten gaan. De gemeenteraad moet deze maand nog officieel instemmen met de BIZ, maar zal niet dwarsliggen. Wethouder Wim Meulenkamp is eveneens voorstander.

Interesse

Volgens Van Ommen is er voldoende interesse. Hij verwijst naar een informele draagvlakmeting onder centrumondernemers. "Van de 81 stemgerechtigden hebben er toen 43 gestemd, waarvan er 35 voor waren en 8 tegen", zegt hij. Leden van de ondernemersvereniging Goor Collectief namen het initiatief voor de BIZ. Van Ommen: "We willen de schouders eronder zetten en de lokale omzet verhogen. Dat vraagt om meer samenwerking."

De verwachte opbrengst van ruim 34.000 euro wordt aangevuld met bijdragen van de Stichting Stadspromotie Goor, Goor Collectief en leden van buiten het BIZ-gebied die ook willen meedoen. De opbrengst: 54.525 euro. "We hebben straks 22.000 euro meer te besteden dan de leden van Goor Collectief nu aan contributie voor de ondernemersvereniging betalen", zegt Van Ommen.

Budget

Uit de begroting van de Stichting BIZ Centrum Goor voor 2018 blijkt dat de helft van het budget naar evenementen en acties gaat. De tweede grote uitgave is bedoeld voor sfeerverlichting in het centrum. Ook gaat er geld naar groen, bloembakken en straatdecoratie. Als het om marketing gaat zouden campings in de omgeving van Goor moeten beschikken over informatie met activiteiten in de stad. En wellicht kan de actie 'Black Friday' met speciale aanbiedingen in winkels volgend jaar centrumbreed worden ingevoerd.

  1. Diepenheim bereidt zich voor op Kunstmoment

    Diepenheim bereidt zich voor op Kunstmo­ment

    Diepenheim - Diepenheim maakt zich op voor Kunstmoment dat van 18 tot 28 oktober in het stedeke en in het buitengebied wordt gehouden. Maandagmiddag arriveerde aan de Oude Borculoseweg op een dieplader van het Almelose transportbedrijf Bolk het 3.80 meter hoge kunstwerk De Oermoeder van kunstenares Lotje de Lussanet die sinds een half jaar in Diepenheim woont. De Oermoeder kreeg met behulp van een kraan een plek naast de Noordhollandse schuur van erve De Helle van Mara ter Kuile en Jan-Willem van Beusekom in het buitengebied. Het kunstwerk van cortenstaal is voor Kunstmoment uit de beeldenroute rondom Slot Zeist gehaald waar het enkele jaren staat en zal na Kunstmoment weer naar Zeist terugkeren. De Oermoeder is bedoeld als eye-catcher voor ander werk van Lotje de Lussanet dat in de schuur aan de Oude Borculoseweg staat.

Hengelo e.o.