Volledig scherm
Begieneman (rechts) van Bar Bistro d'Olde Smidse en Arjan Voortman van de Mitra. Samen richtten ze eerder het Goorse Speciaalbieren Gilde op. © Frans Nikkels

Goor krijgt een eigen speciaalbier festival

GOOR - Veertien brouwers uit binnen-en buitenland, muziek vanaf vinyl en hopelijk tal van bezoekers die zich onderdompelen in de wondere wereld van de speciaalbieren. Op Tweede Paasdag, maandag 2 april, zijn de steeg en het pleintje rondom Bar Bistro d'Olde Smidse in Goor het decor van het allereerste Goorse Speciaalbierfestival. 

Organisatoren Glenn Begieneman van het café en Arjan Voortman van drankenspeciaalzaak Mitra kunnen niet wachten tot het zover is: "Pils is maar gewoon pils, dat gaat ook vervelen."

Speciaalbier Gilde

Het idee voor het speciaalbierfestival komt voort uit de bierproefavonden die de beide kenners al ongeveer een jaar organiseren bij d'Olde Smidse aan de Grotestraat. Via het negentig leden tellende Goorse Speciaalbier Gilde komen liefhebbers om de paar maanden bij elkaar, om bijzondere biertjes te proeven en te leren over de brouwsels.

"In de zomer hadden we daar dus een barbecue bij", vertelt Glenn Begieneman. "Biertjes, met grote stukken vlees. Dat beviel en smaakte goed. Waarom zouden we dat niet kunnen uitbouwen tot een echt speciaalbierfestival? Na het wegvallen van Goor Culinair is er in de binnenstad eigenlijk niks meer te doen rondom eten en drinken. In deze regio worden dit soort festivals al georganiseerd, die in Hengelo is heel bekend. En in april kan het dus ook in Goor."

Big Band Festival

Quote

Als je een fles whiskey koopt die toch niet bevalt, heb je al gauw zestig euro weggegooid. Een flesje speciaal­bier kost er ongeveer twee.

Arjan Voortman

Tweede Paasdag is de laatste jaren vooral de datum van het Big Band Festival. Een succesvol evenement, waarbij de Goorse binnenstad volstroomt met vele honderden bezoekers uit heel de regio voor optredens van groepen uit heel het land. Begieneman en Voortman zochten dan ook bewust de verbinding met dat festival: "We doen dit voor het eerst, een datum prikken is dan altijd een gok", legt Glenn uit. "Door het op Tweede Paasdag te doen kunnen we elkaar versterken. Het Big Band Festival was gelukkig direct enthousiast over ons idee en we werken nu nauw samen richting 2 april. Een mooie aanvulling op een dag waarop veel te doen is in het Goorse centrum."

Nieuw publiek

De leden van het Speciaalbier Gilde zullen ongetwijfeld aanwezig zijn, maar Glenn en Arjan hopen op Tweede Paasdag ook een nieuw publiek bekend te maken met de kunst van het speciaalbier: "Mensen die wat ouder zijn of eigenlijk alleen maar een Leffe of Duvel kennen", zegt Arjan. "Kom een drankje doen, dan zie je dat er heel veel kleine brouwerijtjes in Nederland zijn die de meest bijzondere dingen maken. Ook hier in Twente. Maar er komen ook enkele brouwers uit België naar Goor." 

Betaalbaar proeven

De opzet van het eerste Goorse Speciaalbierfestival is simpel. Bij de ingang naast d'Olde Smidse koop je voor drie euro een glas. Met muntjes van twee euro per stuk kun je je op het bierplein melden bij de veertien brouwers die naar Goor komen. Het aanbod is enorm: "Er is voor elk wat wils en de brouwers vertellen je graag wat over het product", legt Glenn uit.

Volgens Arjan is de charme en de huidige populariteit van speciaalbier te verklaren door de betaalbaarheid: "Als je een fles whiskey koopt die toch niet bevalt, heb je al gauw zestig euro weggegooid. Een flesje speciaalbier kost er ongeveer twee." En dat glas van drie euro? "Die mag je na afloop weer inleveren en dan krijg je 2,50 euro terug", zegt Glenn. "Maar je mag hem ook houden, hoor. Zo hou je er ook nog een souvenir aan over."

Hengelo e.o.