Alco van Berkel
Volledig scherm
Alco van Berkel © Carlo ter Ellen DTCT

Gratis kamers voor patiënten en zorgpersoneel bij Carelshaven in Delden

DELDEN - In de strijd tegen het coronavirus stelt Hotel-restaurant Carelshaven in Delden zijn kamers beschikbaar aan patiënten en zorgpersoneel van het ziekenhuis in Hengelo.

Een woordvoerder zegt dat het ziekenhuis blij is met de steun 'die van alle kanten komt'. "Dat doet de zorgmedewerkers goed." Of er van het aanbod van Carelshaven gebruik wordt gemaakt, is nog onduidelijk: "Dit soort aanbiedingen komt centraal binnen. Mocht er ergens behoefte aan zijn, dan worden vraag en aanbod aan elkaar gekoppeld."

Eigenaar Alco van Berkel besloot na sluiting van zijn restaurant ook de deuren van het hotel aan de Hengelosestraat tijdelijk te sluiten. "Ons hotel staat leeg en het kan goed zijn dat er de komende tijd behoefte is aan plekken waar mensen ondergebracht kunnen worden."

Goed kunnen rusten

Zijn aanbod geldt voor zowel patiënten als voor personeel. "Mogelijk zijn er mensen die om welke reden dan ook thuis niet in quarantaine kunnen. Die kunnen we dan hier opvangen. Maar we stellen onze kamers ook graag beschikbaar aan het zorgpersoneel zodat dat goed kan rusten." Carelshaven telt 21 hotelkamers. In geval van nood kunnen ook tien kamers van hotel-restaurant De Zwaan in Delden worden vrijgemaakt voor patiënten en personeel.

Van Berkel kwam in contact met het ziekenhuis door de actie Carel's Drive. Op 18 maart konden maaltijden worden afgehaald bij het restaurant. Met de opbrengst daarvan worden in deze periode gezonde snacks bereid voor de zorgverleners van de Ziekenhuisgroep Twente (ZGT), waarvan het ziekenhuis in Hengelo deel uitmaakt. "De actie was een succes. We hebben inmiddels de steun van ondernemers uit Delden die wekelijks 500 euro beschikbaar stellen voor de snacks."

Hoe hoofd boven water?

Het echtpaar en het personeel blijft hierdoor bezig. "We proberen het beste te maken van een moeilijke situatie. De realiteit is wel dat we ons best moeten doen om financieel het hoofd boven water te houden, maar de gezondheid staat altijd nummer 1."

Waar cafés en restaurants verplicht de deuren moesten sluiten, kunnen hotels wel open blijven, mits er aan de gestelde voorwaarden wordt voldaan. Voor Carelshaven bleek dat door de personele bezetting uiteindelijk geen optie.

Herikerberg

Eerder liet ook Hotel Herikerberg in Markelo weten tot en met 6 april gesloten te zijn. Hotel Hof van Twente in Hengevelde voegde zich onlangs in dit rijtje.

Hotel het Wapen van Delden en de Sevenster in Delden nemen nog wel gasten op. Ook het Aparthotel in Delden is (deels) geopend. Eigenaar Jules Leenders: "Wij bieden momenteel echter vooral een service voor mensen met vitale beroepen. Zo hebben we hier een grote groep mensen die voor Akzo boren. Dat werk gaat door. Verder verblijft hier medisch personeel."

Druppel op gloeiende plaat

Of het open houden van het hotel de schade door de coronacrisis beperkt? "Nauwelijks, het is een druppel op een gloeiende plaat. We moeten het vooral hebben van groepen sporters of golfers. Dat ligt stil. We hopen dat hier snel een eind aan komt", aldus Leenders.

Hengelo e.o.