Volledig scherm
De Blokstegenweg in Azelo waar de opslag van windmolenonderdelen moet komen © blokstegenweg

Groen licht opslag onderdelen windmolens in Azelo

GOOR/AZELO - Zes van de zeven politieke partijen in de gemeenteraad gingen dinsdagavond  akkoord met de opslag van onderdelen van windmolens aan de Blokstegenweg in de buurtschap Azelo waar eerder viskwekerij Twentevis was gevestigd. William Sanchez van de eenmansfractie GroenLinks was verhinderd en dus afwezig.

Het besluit van de gemeenteraad betekent ook het begin van een juridische strijd over de opslag. Tegenstanders van het initiatief van het bedrijf BS Green, dat handelt in windmolens en onderdelwen hebben, zoals gemeld, al aangekondigd naar de Raad van State te stappen mocht de gemeenteraad het licht op groen zetten. Zo'n procedure kan maanden in beslag nemen.

In juni was alleen het CDA voorstander van de bestemmingsplanwijziging die de opslag mogelijk maakt. De andere partijen waren kritisch, dan wel tegen.Uiteindelijk kreeg wethouder Wim Meulenkamp toen van de raad opdracht met alle partijen - nogmaals - om de tafel te gaan en naar een oplossing te zoeken. Dat had tot gevolg dat de opslag voor windmolenonderdelen minder groot en hoog wordt en er veel groen wordt aangelegd om de opslag aan het zicht te onttrekken. Ook werd een bedrijfsgebouw geschrapt.

De partijen uitten hun waardering voor Meulenkamp om oplossing te vinden. VVD en D66 hopen ook dat er een oplossing komt voor Twentevis die het terrein van de nieuwe eigenaar BS Green moest verlaten. Rolf Woolderink van de kwekerij heeft de circa 500.000 vissen deels elders in Nederland ondergebracht en in een snel gegraven vijver bij zijn huis. Woolderink is ook buurman van BS Green en één van de bezwaarmakers tegen de opslag. Ook heeft hij diverse procedures aangespannen om het opzeggen van de huur door BS Green terug te draaien. Verder heeft hij een plan gemaakt voor een nieuwe vishal bij zijn woning.

Meulenkamp zei in de raad te blijven streven naar een ‘totaaloplossinfg’ waarbij ook Twentevis aan zijn trekken komt.

Hengelo e.o.