Volledig scherm
© Emiel Muijderman

Groots jubileum PKV Diepenheim, maar zorgen over toekomst

DIEPENHEIM - Drie dagen lang hadden leden en vrijwilligers van de Diepenheimse Pluimvee en Konijnen Vereniging PKVD gewerkt om de manege aan de Krommedijk in gereedheid te brengen voor het ivoren jubileum. Ter ere van het 100-jarig bestaan was iets speciaals gemaakt van de jaarlijkse kleindierententoonstelling.

De kooien en gangpaden waren de afgelopen dagen gedecoreerd met bloemstukken en de omheining van de manege was rondom versierd. De kinderen konden zich uitleven in een grote zandbak of kijken bij het ‘eendenparadijs’ met zwemgelegenheid. En gisteren was er een grote roofvogelshow met onder andere zeearend Harley, de mascotte van de Go Ahead Eagles. De eigenaren van de ruim 700 hoenders, watervogels, duiven en konijnen dongen verder mee naar flinke geldprijzen en een publieksprijs. Voorzitter Gerrit ten Have: „We hebben er alles aan gedaan om er een onvergetelijke tentoonstelling van te maken.”

Voedselschaarste
Waar leden nu vooral voor de gezelligheid deel uitmaken van de vereniging, was de oprichting in 1916 pure noodzaak. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was er nauwelijks voedsel voor de dieren. Door samen te gaan, hoopten de fokkers eenvoudiger aan voer te komen.Dat lukte door bemiddeling van de Oostelijke Pluimvee Centrale een beetje, maar pas na de oorlog kwam een einde aan de schaarste.

Zelfstandig
In de eerste jaren werd af en toe een tentoonstelling gehouden in samenwerking met het toenmalige School- en Volksfeest, in een weiland aan de Goorseweg. De samenwerking eindigde midden jaren 20 door stijgende kosten, het wegvallen van toeslagen en moeilijkheden bij het huren van kooien. Het bestuur koos daarna voor een zelfstandige tentoonstelling. Tot aan de eeuwwisseling was deze in verschillende zalen. Vanaf 2000 is dat in de manege aan de Krommedijk.

Vergrijzing
Het aantal leden schommelt al vele jaren rond de 80, maar voorzitter Gerrit ten Have is niet gerust op de toekomst. De vergrijzing begint een serieus probleem te worden. We hebben nauwelijks jonge leden die het stokje kunnen overnemen. Met 700 dieren hebben we dit keer een prachtig aantal inschrijvingen, maar volgend jaar zal dit weer rond de 550 liggen. Als we onder de 500 duiken, moeten we ons afvragen of zo’n tentoonstelling nog zin heeft.”

Tradities
Een fusie met een andere vereniging kan uitkomst bieden. „Tijden veranderen. Vroeger had iedereen bij mij in de straat wel een paar kippen, nu zou ik er niet een kunnen noemen. Mensen hebben ook minder ruimte en klagen al snel als er een haan kraait. Het zou desondanks verschrikkelijk zijn als er een einde zou komen aan onze prachtige tradities.” Een mooi voorbeeld is het gezamenlijk eten van de eieren die tijdens de show zijn gelegd. „Je moet beseffen dat het voor de leden ook een sociaal gebeuren is. Het heeft verder een educatieve functie en help bij de instandhouding van bijzondere diersoorten.”

Volledig scherm
© Emiel Muijderman
Volledig scherm
© Emiel Muijderman
Volledig scherm
© Emiel Muijderman
Volledig scherm
© Emiel Muijderman
Volledig scherm
© Emiel Muijderman

Hengelo e.o.