Dansclub Hand in ’n Tuk, helemaal links Ben Molenkamp, rechts Stefan ten Pierik en midden voor Marco ten Pierik.
Volledig scherm
Dansclub Hand in ’n Tuk, helemaal links Ben Molenkamp, rechts Stefan ten Pierik en midden voor Marco ten Pierik. © Cees Elzenga/hetoog.nl

Hand in ’n tuk Fest in Markvelde: uit de hand gelopen grap

MARKVELDE - Het begon met een avondje stappen bij Dieka. Het was die avond een beetje een stugge bedoening. De vriendenclub, toen nog 6 man groot, stond met een glas bier en een hand in de zak toe te kijken. Iemand riep: Dansclub Hand in ’n Tuk. Sindsdien is het een geuzennaam.

Feestje bouwen

Eigenlijk zijn de jongen, inmiddels 9 man sterk, helemaal geen zijlijn types die met ’n hand in ’n tuk toe staan kijken. „Wij bouwen graag een feestje”, stelt Ben Molenkamp. En de tweede aflevering van Fest onderschrijft dat wel.

Balletje trappen

Dit weekend staat voor de tweede keer de tent op het voormalige sportveld naast hun oude basisschool Markvelde. Daar trapten ze als kind in de pauze tegen een bal. Daar leerden de meesten elkaar kennen, in de kleine klassen die het dorpsschooltje toen nog telde. Inmiddels zijn het twintigers, die studeren of een baan hebben.

Facebook

De geboorte van Dansclub Hand in ’n Tuk vond ergens daar tussenin plaats. „Toen waren we een jaar of zestien”, vertelt Ben met een grijns. De opmerking bij Dieka leidde tot een Facebookpagina waar grappen werden gedeeld. Later besloten ze er meer mee te doen. „Een paar jaar geleden hebben we 10.000 stickers laten drukken. Zo kregen we steeds meer bekendheid.”

Najaar

Daarna kwam het idee voor een feest. De vriendenclub is elk weekend bij een ander tentfeest te vinden. Maar in de donkere maanden is er niet zoveel te doen. In 2017 en 2018 hielden ze op nieuwjaarsdag een Sylvesterparty. Vorig jaar koos de club een weekend dat er helemaal nergens feest is. En dat werd dus het najaar.

Geen stof maar drek

Stefan ten Pierik: „Dat was een gigantisch succes. Daarom besloten we het dit jaar weer te doen.” Was het vorig jaar stralend weer met temperaturen van 20 tot 25 graden, dit keer is met name de zaterdag vreselijk druilerig. „Vorig jaar was de grond hard en droog, toen zaten we eerder onder het stof dan de drek”, beschrijft Ben het verschil.

Uitleven

Het mag de pret niet drukken. Ook dit jaar is dj Rob Toonen van de partij. De bekende feest-dj heeft een zwak voor de groep, sinds hij de stickers van hen zag. De 200 bezoekers die de tent kan herbergen leven zich weer volop uit. Om later in de nacht los te gaan op Wilfried Wildschwein.

Terug naar het dorp

Vorig jaar hield de club een paar centen over aan het feest. Dat geld ging naar Markveldsbelang, die elk jaar garant staat voor de vriendenclub. Zo gaat het geld terug naar gemeenschap die er lokale activiteiten mee kan betalen. Ten Pierik: „Zo is het buurthuis ook ooit gebouwd.”

Handgeschilderd

De aankleding is simpel, de wegwijzers met de hand geschilderd. „Dat is ook een beetje de charme", vindt Ben. Ook duurzaamheid leeft in Markvelde. De koffie wordt geroerd met houten roerstaafjes en op het Fest zijn dit jaar ook veggieburgers te krijgen voor bezoekers die geen of minder vlees willen eten.

Gezellige week

De prijs voor toegang (6 euro) en munten (2 euro) worden laag gehouden. Stefan: „Het gaat ons om een gezellig feestje en een leuke week bij het opbouwen.” De club zelf houdt de agenda ervoor vrij. „De jongens die werken, hebben die week direct vrij gevraagd om te helpen opbouwen”, vertelt Marco ten Pierik, zelf één van hen.

Hengelo e.o.