Het bombardement op zaterdag 24 maart 1945 kostte niet alleen 74 mensenlevens, maar richtte ook veel schade aan. Op de foto de achterkant van rijwielhandel Ten Duis aan de Grotestraat. Rechts het pand van ijzerhandel Koning.
Volledig scherm
PREMIUM
Het bombardement op zaterdag 24 maart 1945 kostte niet alleen 74 mensenlevens, maar richtte ook veel schade aan. Op de foto de achterkant van rijwielhandel Ten Duis aan de Grotestraat. Rechts het pand van ijzerhandel Koning. © Goors Historisch Museum

Het bombardement op Goor: ‘Opeens was daar dat oorverdovende geratel’

GOOR - Zaterdag 24 maart 1945 om 09.49 uur. De Amerikaanse luchtmacht bombardeert Goor. Er vallen 74 doden en er wordt veel schade aangericht. Ab Zorge (91) was toen een knul van 16 jaar en ooggetuige. Vandaag precies 75 jaar later vertelt hij zijn verhaal. „Een waterval van glas en opeens was het voorbij.”

Ab Zorge maakte deel uit van een gezin van tien kinderen dat in een groot herenhuis aan de Deldensestraat woonde, naast het Julianaplein. Dokter Nico Vrijman en zijn gezin woonden bij hen in. Die zaterdag 24 maart 1945 was een mooie dag, de zon scheen volop. Het was echter druk in de lucht. Geallieerde bommenwerpers vlogen over richting doelen in Duitsland. Vanachter een raam tuurde Ab Zorge naar de blauwe hemel en de vele vliegtuigen. „Er was wel vaker activiteit in de lucht, maar niet op zo’n grote schaal”,  zegt Zorge driekwart eeuw later in zijn woning aan De Malberg in Goor.

Hengelo e.o.