Volledig scherm
Hans Brugman met zijn trainster Lisanne Waanders. De 97-jarige sport nog drie keer in de week. © Frans Nikkels

Het geheim van Hans Brugman (97) uit Delden is drie keer per week sporten

DELDEN - Een wandelstok? Een rollator? Hans Brugman schudt nee. Er komt nog net geen wegwerpgebaar achteraan, maar zijn standpunt is duidelijk. De hoogbejaarde inwoner van Ambt-Delden mag dan inmiddels 97 zijn, maar hij wil nog zoveel mogelijk zelfstandig zijn. Drie keer in de week sporten hoort daar bij.

Genoeg energie
Brugman gaat elke week twee keer naar Studio PT in Delden. Ook wil hij wekelijks nog even paardrijden. Elke woensdag- en vrijdagochtend wordt hij naar de sportstudio in het Aparthotel gebracht. Zelf autorijden zit er niet meer in. Daarvoor is zijn zichtvermogen te slecht. Maar Brugman heeft nog genoeg energie om een half uur lang te sporten.

„Ik wil fit blijven,” antwoordt Brugman op de vraag waarom hij zo graag naar de sportschool gaat. Fitness vindt hij leuker dan een wandelingetje. „Dit is best intensief hoor,” zegt Brugman als hij na de training plaatsneemt op een stoel. Zijn trainster Lisanne Waanders haalt een kopje cappuccino voor de sportieveling. Na de training is het fijn om even uit te kunnen rusten.

Een voorbeeld
Brugman begint doorgaans met fietsen op de hometrainer. Daarna gaat hij met zijn armspieren aan de slag. Dat gebeurt bij een groot fitnessapparaat. Waanders geeft aanwijzingen. Zij weet precies hoeveel kracht Brugman heeft. „Het gaat hem nog gemakkelijk af. Hans hoeft zich hier niet in het zweet te werken. Maar hij blijft wel in goede conditie. Hans is een voorbeeld.”

Ook wordt nog even met een bal gegooid. Het is niet zomaar een bal, maar een medicijnbal. Die weegt twee kilo. Vijf keer werpt Brugman de zware bal in rechte lijn naar de trainster, die enkele meters verderop staat. Na de eerste sessie grijpt Brugman naar een kleine fles water.

Dat doet hij tussen de balansoefeningen door. Brugman zwaait eerst met zijn rechterbeen heen en weer. Even later volgt het linkerbeen. Ook dat gaat heen en weer. Zijn handen houdt hij vast aan een paal. Ook beide knieën worden opgetrokken. Daarna is het mooi geweest. Het half uur is weer omgevlogen.

Paardenliefhebber
Aan tafel praat Brugman nog even na. Hij heeft genoeg te vertellen. Brugman was afgelopen weekeinde nog bij de military in Boekelo. Op de smartphone staat een foto van hem met Robert Zandstra, de voorzitter van het paardensportevenement. De voormalige directeur van de gelijknamige machinefabriek in Almelo en de radiatorenfabriek in Tubbergen is een fervent paardensportliefhebber. „Ik heb zelf nog een ruin bij mijn huis in Ambt-Delden. Dat is Rocky Rebel. Op maandag rijd ik paard. Ja, ik ben er ook wel eens afgevallen. Maar ik heb nog nooit iets gebroken.”

Hengelo e.o.