Volledig scherm
GOOR - Wethouder Harry Scholten voor de rubriek 'wat bezielt je'. Over dat wat hem persoonlijk bezielt. Op de achtergrond de kaart van De Hof van Twente EDITIE: he FOTO: Frans Nikkels - DTCT FN20151218

Hof legt bom onder komst streekomroep in West-Twente

GOOR - De lokale omroepen van Hof van Twente, Rijssen-Holten, Hellendoorn en Wierden gaan per 1 januari 2019 niet op in de nieuwe streekomroep RTV Reggestreek voor West-Twente. Dat komt, omdat de gemeente Hof van Twente vooralsnog afhaakt. 

Het besluit om toe te treden is daarom door burgemeester en wethouders een jaar aangehouden. Ze hebben er daarom geen geld voor gereserveerd in de begroting voor 2019.

Dit collegestandpunt was voor de collega’s in Rijssen-Holten aanleiding ‘nog geen besluit te nemen’.  B en W van deze gemeente geven niet aan wanneer dat wel gebeurt. De colleges van Hellendoorn en Wierden besloten eerder de nieuwe streekomroep de komende twee jaar financieel te ondersteunen. Maar ze verbonden daar de voorwaarde aan dat Hof van Twente en Rijssen-Holten ook met geld over de brug komen.

Op z’n vroegst

Hof van Twente denkt een jaar voor onderzoek nodig te hebben, zegt wethouder Harry Scholten. Daarmee komt een mogelijke fusie van de vier omroepen op z’n vroegst in 2020 aan bod. In dat nader onderzoek moet onder meer aan de orde komen hoe de huidige Hofstreek Omroep in de Hof en de lokale (nieuws)websites in de gemeente werken en wat de rol van  De Twentsche Courant Tubantia en RTV Oost in de lokale- en regionale berichtgeving is.

Duidelijk is ook dat zowel politieke partijen als wethouder Scholten het onlangs gepresenteerde businessplan voor de nieuwe streekomroep RTV Reggestreek van de hand wijzen. Scholten: „Wij kunnen ons daarin niet vinden. De gemeenteraad is eveneens kritisch. Het is, bijvoorbeeld, niet de bedoeling dat RTV Reggestreek hetzelfde gaat doen als RTV Oost. Er zijn nog veel onduidelijkheden.”

Hofstreek Omroep krijgt momenteel jaarlijks 16.500 euro van de gemeente. Deze bijdrage zou voor de nieuwe streekomroep met 36.000 euro per jaar moeten worden verhoogd. De vier betrokken lokale omroepen hebben berekend dat zij 200.000 euro nodig hebben voor RTV Reggestreek. Een bedrag van 1,50 euro per inwoner is wat hun betreft een minimale bijdrage. 

Hengelo e.o.