De rupsen zijn begonnen met het spinnen van nesten.

trefwoorden: eik, eiken, processie, processierups, eikenprocessierups, spinsel, brandharen, brandhaartjes, jeuk, jeuken,
Volledig scherm
De rupsen zijn begonnen met het spinnen van nesten. trefwoorden: eik, eiken, processie, processierups, eikenprocessierups, spinsel, brandharen, brandhaartjes, jeuk, jeuken, © GinoPress B.V.

Hof van Twente begint met wegzuigen van nesten eikenprocessierups

GOOR - De gemeente Hof van Twente houdt vinger aan de pols en begint nu al met het wegzuigen van nesten van eikenprocessierupsen. Inwoners die nesten aantreffen in bomen in de openbare ruimte, kunnen die melden bij de gemeente. 

De gemeente heeft op verschillende manieren geprobeerd om de eikenprocessierupsen preventief te bestrijden. 

Zo zijn in samenwerking met de Stichting Hofvogels mezenkasten opgehangen op risicoplekken in de hoop dat er mezen gaan nestelen. De vogels zijn natuurlijke vijanden van de rupsen. Daarnaast zijn eiken binnen de bebouwde kom en op risicoplekken besproeid met aaltjes. Die aaltjes gaan de jonge rupsen te lijf nog voordat ze de vervelende brandharen ontwikkelen.

Nesten melden

Eind mei is de tijd waarin de eikenprocessirups nesten maakt in eikenbomen. Die nesten worden door aannemer Grootgroener weggezogen. Wie nesten aantreft in de openbare ruimte, kan die melden via de website van de gemeente. 

De aannemer bekijkt de nesten om te checken of de nesten ‘voltooid’ zijn. Meestal duurt het een paar dagen voor alle rupsen uit een boom zich verzameld hebben in het nest. Wanneer dat is gebeurd, wordt het nest weggezogen. 

In gebieden waar veel mensen komen of kinderen spelen worden de meldingen het eerst afgehandeld. 

Uitzondering bestrijding

De gemeente bestrijdt eikenprocessierups op eikenbomen die in de kernen staan en in beheer zijn van de gemeente. Eikenbomen in het buitengebied of op gebied van Rijkswaterstaat horen daar niet bij. Ook eikenbomen op eigen terrein van inwoners worden niet meegenomen bij de meldingen. 

Mensen kunnen daarvoor zelf, voor eigen rekening, contact opnemen met een erkende bestrijder.

Hengelo e.o.