Willem Teger en Geert Jan bittink(blouse) voor half omgewaaid plataan op het Plein onder de Platanen.
Volledig scherm
Willem Teger en Geert Jan bittink(blouse) voor half omgewaaid plataan op het Plein onder de Platanen. © Arjan Gotink

'Hof van Twente loopt risico door ontbreken van bomeninspectie'

GOOR - De gemeente Hof van Twente loopt een financieel risico als bij incidenten met bomen lichamelijke of materiële schade ontstaat.

Geen inspectie

Dit concludeert de Commissie Monumentale Bomen in haar jaarverslag over 2019. Dat de Hof financieel risico loopt, kwam aan het licht toen in juni vorig jaar één van de drie platanen op het plein Onder de Platanen in Diepenheim deels afknapte na een hoosbui met harde windstoten. De bomencommissie stelde vast dat de normale VTA-inspectie van bomen in de gemeente structureel ontbreekt. VTA staat voor visual tree assessment, een door een Duitse hoogleraar ontwikkelde methode om bomen te onderzoeken op eventuele gebreken die tot breuk kunnen leiden.

Ook geen plan en budget

Dat er geen controles zijn, is het gevolg van het ontbreken van een Bomenbeheerplan en een bijpassend beheerbudget bij de gemeente. De commissie: 'Als bij incidenten waarbij lichamelijke of materiële schade ontstaat, niet aangetoond kan worden dat de betroffen boom of bomen cyclisch geïnspecteerd worden, kan de gemeente zich niet beroepen op overmacht. Naast het mogelijk medeverantwoordelijk zijn aan persoonlijk leed, betekent dit ook een financieel risico voor de gemeente. Dit geldt overigens voor alle bomen en niet alleen voor monumentale bomen.'

Vitaal

De afgeknapte plataan is de kleinste van de drie op het plein. De plataan legde niet het loodje, is volgens een adviesbureau voldoende vitaal en vormt geen risico voor de omgeving. Het afgeknapte deel viel bijna in een tuin.

Hengelo e.o.