Volledig scherm
© Wegener/Tom van Dijke

Hof van Twente past spelregels voor bouwkavels aan

GOOR Wie een optie op een bouwkavel van de gemeente neemt, heeft vanaf 1 januari twaalf maanden te tijd om de kavel daadwerkelijk af te nemen. Het college had in 2012, in verband met de economische crisis, die termijn verlengd tot zestien maanden, dit om woningbouw te stimuleren.
Potentiële kopers konden die tijd gebruiken om te onderzoeken of hun gedroomde huis past op de beoogde kavel en om de financiering rond te maken. Maar nu de huizenmarkt weer aantrekt en de hypotheekrente laag is, vindt de gemeente dat dit sneller moet kunnen.

Daarnaast wil de gemeente kopers die langer dan twee maanden een optie nemen op een kavel laten betalen. Met die laatste maatregel hoopt Hof van Twente dat het vrijblijvende karakter verdwijnt en dat alleen serieuze gegadigden zich melden voor een kavel.

Wie een optie op een kavel neemt van twee maanden, doet dat gratis. Daarna kan de koper de optieovereenkomst tegen betaling verlengen voor nog eens twee maanden. De koper betaalt dan de wettelijke rente over de koopsom. Daarna ontvangt de koper een koopovereenkomst, die geldt voor acht maanden. In die periode moet de akte passeren.

Om de woningmarkt uit het slop te trekken heeft de gemeente in april 2015 de grondprijzen van kavels tijdelijk verlaagd met 10 euro. Die korting blijft tot 31 december 2016 van kracht. Het college wil deze korting in principe voortzetten, nagedacht wordt over een regeling in combinatie met het aanbrengen van duurzaamheid.

Hengelo e.o.