Volledig scherm
© Lars Smook

Hof van Twente wil legalisering teelt mediwiet op Haagse agenda

GOOR - Op eigen houtje legaliseren gaat niet. En dus gaan college en raad proberen om in Den Haag de legalisering van de teelt van medicinale cannabis op de agenda te zetten.

Dat is het resultaat van een raadsbreed ingediende motie dinsdagavond tijdens de gemeenteraad. De raad had liever gezien dat het legaliseren van cannabisteelt voor medicinaal gebruik binnen eigen gemeente kan. Maar het Openbaar Ministerie en de politie willen daar niet aan meewerken, is gebleken uit onderzoek van burgemeester Nauta.

"Als wij de verwachting wekken dat iedereen hier in deze gemeente legaal vijf planten mag houden, dan moeten we ook daadwerkelijk garanderen dat mensen niet strafbaar zijn. Anders moet je het niet doen, dan maak je mensen blij met een dode mus", zegt Fred Rijkens, fractievoorzitter PvdA. "En dus moeten wij alles doen wat binnen ons bereik ligt."

Pijnbestrijding

Het is de vurige wens van de gemeenteraad om eigen teelt van medicinale wiet te legaliseren. Patiënten met veel pijn hebben baat bij het gebruik van cannabis. Maar de huidige volgens de wet toegestane mogelijkheid om medicinale cannabis te verkrijgen is kostbaar. Daar komt ook nog bij dat de mediwiet van onvoldoende kwaliteit is. Daarnaast vergoeden zorgverzekeraars de wiet niet. Een dure grap voor patiënten die door hun aandoening vaak al zijn aangewezen op een uitkering.

Rol zorgverzekeraar

Yvonne Nijhof (CDA) benadrukt de rol van de zorgverzekeraars, die de sleutel in handen hebben. "Die lachen zich rot. Maar als zij medicinale wiet gewoon vergoeden, hoeven we deze discussie niet te voeren met z'n allen. Laten we allemaal onze partijgenoten in Den Haag in beweging zien te krijgen om dit probleem voor een en altijd op te lossen."

Brief aan Den Haag

De raad vindt dat hier een oplossing voor moet komen. Burgemeester Ellen Nauta zegt echter dat ze hier zonder steun van politie en OM de middelen niet voor heeft. In opdracht van de raad gaat zij een brief sturen aan het kabinet en de leden van de Tweede Kamer, waarin deze worden opgeroepen om in overleg te treden met alle betrokkenen, waaronder de farmaceutische industrie en zorgverzekeraars, om een oplossing te vinden voor deze doelgroep. Daarnaast worden alle gemeenteraden in Nederland opgeroepen hetzelfde te doen.

Bart Hissink

Voorafgaand aan de raadsvergadering richtte Bart Hissink, ambassadeur legalisering teelt mediwiet en zelf gebruiker een bemoedigend woord tot de raad. Hij verwees naar het dinsdagavond gehouden debat in Den Haag over legalisering cannabis, een initiatiefvoorstel van D66. "Hier wordt geschiedenis geschreven. Er wordt voor het eerst gedebatteerd over legalisering van mediwiet. Hier en in Den Haag." Hissink verzocht de fracties PvdA en CDA om contact op te nemen met hun partijgenoten in Den Haag, die zich eerder tegen hebben uitgesproken. De fracties hebben beloofd dat te doen.

Alice Olde Reuver of Briel, fractievoorzitter D66 daarover: "In Den Haag is al bekend dat 90 procent van de gemeenten in Nederland het wetsvoorstel steunt. Helaas is de steun in de Tweede Kamer vele malen minder. Verzoek aan CDA- en PvdA-fractie om bij hun eigen fracties aan te sporen om deze wetswijziging door te voeren."

Criminelen

Overigens was Hissink niet alleen naar de vergadering gekomen. Hij had 'gebruikers' (en telers voor eigen gebruik) uit Almelo, Groenlo, Haarlem, Amsterdam en Hoogersmilde meegenomen, die hem ondersteunden. "Er zijn waarschijnlijk nog nooit zo veel criminelen tegelijk in dit gemeentehuis geweest", grapte hij daarover. In Almelo werd het onderwerp onlangs ook onder de aandacht gebracht van de gemeenteraad.

Wietwet

Overigens had gisteravond in de Tweede Kamer eveneens een debat over de zogenoemde 'Wietwet'. Een wetsvoorstel van D66-kamerlid Vera Bergkamp om alle wietteelt, dus niet alleen medicinale cannabis, te reguleren.

Hengelo e.o.