Volledig scherm

Honden mogen niet meer los lopen bij het Kreeftengat op Twickel

AMBT DELDEN - Het hondenlosloopgebied op landgoed Twickel, tegenover kasteel Twickel, wordt kleiner. Grofweg mogen honden vanaf de zomer loslopen in het gebied dat begrensd wordt door de Kooidijk, de Oelerbeek, de Twickelervaart en de Rondweg.

Het hondenlosloopgebied wordt aangepast omdat het kwetsbare gebied rondom het Kreeftengat moet worden ontzien. Dat meldt de Stichting Twickel in het eigen Twickelblad. Adjunct-rentmeeser Hans Gierveld meldt dat het Kreeftengat toe is aan een opknapbeurt: de oevers zijn kaal en glad geworden, mede door honden die na het zwemmen weer de kant op krabbelen.

Daarnaast heeft de Stichting Twickel signalen gekregen van mensen die loslopende honden niet plezierig vinden. Zo wordt er veel gepicknickt bij het water en kunnen wandelaars het niet altijd waarderen dat een kwispelende hond zich op de oever en paden even droogschudt. Verder mogen honden in de huidige situatie loslopen op het parkeerterrein aan de Twickelerlaan. Ook dat vindt ook niet iedereen prettig.

Stichting Twickel is bezig met de herinrichting van het overpark, en pakt nu meteen het hondenlosloopgebied mee. Het blijft mogelijk om honden te laten zwemmen op het landgoed. Het water waar dit is toegestaan is goed te bereiken via de voetgangersbrug of de twee tunnels onder de Rondweg van Delden.

Borden
Waar honden precies los mogen lopen en waar ze aangelijnd moeten worden, zal met borden worden aangegeven. Overigens mogen honden alleen loslopen als ze goed luisteren naar hun baas en ze moeten op wegen en paden blijven.

Op het landgoed is nog een tweede hondenlosloopgebied: nabij Borne, in de omgeving Aaweg, vanaf de parkeerplaats bij de kruising Bornsestraat-Veldweg. Elders geldt een aanlijngebod.

Hengelo e.o.