Volledig scherm
Sinterklaas neemt bij de intocht in Goor en in Delden zijn waterstuntpieten mee, net als vorig jaar. Deze stunt op het Twentekanaal in de haven van Goor. © Wouter Borre

In Hof van Twente blijft piet 'gewoon' zwart

HOF VAN TWENTE - Geen gekleurde pieten, pieten met roetvegen of kaaspieten in de Hof. Sinterklaas komt dit jaar gewoon met zwarte pieterbazen in Hof van Twente. Dat blijkt uit een rondgang langs organisaties van de zes intochten in de gemeente. Dit weekeinde doet Sinterklaas Markelo en Goor aan, de overige kernen zijn volgend weekend aan de beurt.

Markelo
„Zwarte Piet blijft bij ons gewoon zwart”, zegt Erna Böhnke van de ondernemersvereniging Markelo. „Dat is bij ons helemaal geen discussiepunt geweest.” Zij verwelkomt samen met burgemeester Ellen Nauta morgen de goedheiligman rond 14.00 uur bij Het Beaufort. Daarna is er feest bij De Kroon aan de Taets van Amerongenstraat.

Goor
De discussie rondom Zwarte Piet kan in Goor rekenen op veel verontwaardiging. „Bij ons zijn de pieten zwart. Het sinterklaasfeest is een kinderfeest. Het heeft helemaal niets te maken met racisme”, zegt Gert Jan Wiemerink van Goor Collectief, die samen met de Stichting Sinterklaasintocht Goor de intocht in de Goorse haven verzorgt. „De pieten zullen in de loop der tijd langzaam veranderen, bij ons dragen ze bijvoorbeeld al geen roe meer en dragen ze geen oorbellen en rode lippenstift. Wat dat betreft volgen wij gewoon de landelijke lijn. Als je het mij vraagt, is dit een discussie die zich voornamelijk in het westen afspeelt. Hier in het oosten kijken we er met verbazing naar.” Sinterklaas zet zondag rond 13.00 uur voet aan wal in de haven van Goor. Daar zijn ook stuntpieten bij. Daarna is het rond 14.50 uur feest in de Reggehof.

Diepenheim
In Diepenheim, waar Sinterklaas volgende week zondag 20 november om 13.30 uur bij Zaal Beltman aankomt, kiest Jeugd- en Jongerenwerk Nooit Gedacht Diepenheim ook voor zwarte pieten. „Maar dat heeft ook een puur praktische reden”, zegt Marc Dijkerman. „Veel oud-leden spelen voor piet. Die moeten we zwart schminken, anders worden ze herkend. Ooit zullen we eraan moeten geloven, maar zo lang het nog op deze manier kan, doen we het zo.” Rond 14.00 uur is er feest bij Herberg De Pol.

Hengevelde
In Hengevelde wordt Sinterklaas zondag 20 november rond 13.00 uur verwacht bij H.E.T., samen met bruine pieten. „Zo worden ze al vijftig jaar geschminkt. En daar wijken we ook dit jaar niet van af”, zegt Jan Smit van Culturele Werkgroep De Markering. „De discussie leeft bij ons ook helemaal niet.” Om 13.30 uur is er feest bij Assink.

Delden
Ook in Delden verandert er wat betreft Zwarte Piet helemaal niets ten opzichte van voorgaande jaren. „Het wordt een traditionele intocht met Sinterklaas die aankomt bij de Groene Brug op het Twentekanaal en stuntpieten op het water”, zegt organisator Hans Baake. „De discussie over Zwarte Piet speelt hier niet, alleen in het westen.” Sinterklaas komt ook in Delden op zondag 20 november aan, om 13.45 uur.

Bentelo
De Stichting Cultureel Werk Bentelo weet nog niet of Zwarte Piet zwart blijft. „Daar zijn we nog niet over uit”, zegt Annelies Derkman. De intocht in Bentelo is zondag 20 november rond 13.30 uur.

Hengelo e.o.